Aan tafel met Francine HoubenHero image

Aan tafel met Francine Houben

Hoe denkt architect Francine Houben over de nieuwe woningbouw in Almere? Wat is volgens haar de invloed van de vernieuwde A6 op de identiteit van de stad? Wij vroegen het haar. Onder leiding van architectuurjournalist Tracy Metz gingen we in gesprek met Francine en diverse andere gasten uit de wereld van architectuur, stedenbouw en mobiliteit.

Onze architectuur deskundige Odette Breijinck kijkt terug op een “historische avond”.

ALS EEN TALKSHOW MET AMBIANCE

Zo voelde de Middenzaal in Kunstlinie. Alle gasten zaten klaar om onze eregast welkom te heten. Door het internationale karakter van de avond had deze niet misstaan in Washington, Macau of Birmingham. Maar Francine verkoos aanwezig te zijn Almere, de stad waar ze sinds haar kennismaking een zwak voor heeft. Ze is vroeg en loopt een grote ronde door ons iconische gebouw. Ter inspiratie. Morgen vliegt zij naar New York voor een opdracht, een theater.

AAN DE WIEG VAN EEN INMIDDELS VOLWASSEN GEWORDEN STAD

De inhoudelijke bijdragen aan de drie thema-tafels: landschapsstad, mobiliteit en stad van de toekomst pasten uitstekend bij de taken die Francine als stadsbouwmeester heeft vervuld. Er kwamen interessante oplossingen op tafel voor de mobiliteit (alles is mooier als de fietsroute interessant is) en de stijging van de waterspiegel. De badkuip bleek een achterhaald concept. Beter zou het zijn met het water te bouwen en daarbij de functie van de dijken te verrijken, het overdijks bouwen. En iedereen was het erover eens dat een wandelroute vanaf een NS station niet begint op de parkeerplaats, maar op het perron. De in het publiek ontdekte Adri Duivesteijn kreeg het woord. Het was aandoenlijk hoe hij vertelde dat zijn gelukkigste jaren ‘Almere jaren waren’ waar Francine impliciet de aanjager voor was (Zij overtuigde Duivesteijn naar Almere te gaan als wethouder).

De stemming was opgetogen en er was voldoende gelegenheid om met elkaar na te praten. Onderling werden nieuwe contacten gelegd en oude vrienden begroet. Voormalig burgemeester Ouwerkerk was voor Francine naar Kunstlinie gekomen en diverse oud beleidsmedewerkers van de gemeente Almere vonden elkaar opnieuw. Zij stonden samen met Francine aan de wieg van een inmiddels volwassen geworden stad.

ONTROERD

Het muzikale intermezzo van Robert Jan Stips deed menig hart sneller kloppen. Hij vertelde hoe vereerd hij was voor Francine te mogen optreden. Hij sloot de avond af met haar lijflied, ‘in the Dutch mountains’. “Toen ik Francine die avond naar de uitgang begeleidde liet ze zich ontvallen dat ze ontroerd was. Door de muziek, maar ook door de aanwezigheid van zoveel oude vrienden en bekenden”. Aldus Odette.

Kon je er helaas niet bij zijn, maar wil je wél weten wat de avond zo bijzonder maakte?

BEKIJK DE LIVESTREAM

ROADTRIP

Voorafgaand aan deze bijzondere avond was Francine terug in haar Almere. Ze bezocht de plekken waar ze als stadsbouwmeester zoveel invloed op heeft gehad. Van haar kustvisie tot ‘Strandstad van de Randstad’. Het huidige Almere Duin en van Nationaal Park Nieuw Land tot de Filmwijk.

Bekijk hier haar trip down memory lane

Ontvang het laatste nieuws in de mail