Toen ik zeven jaar oud was, liep ik voor het eerst een onbekend landschap in. Een kas. Al mijn zintuigen werden getriggerd door het vocht, de hitte en de geur. Ik herinner me nog steeds deze verwondering. Meer dan twintig jaar later leg ik deze landschappen vast waarin ik de spanning tussen mens en machine weergeef.’
Agrivalley is een cinematografische- en geurervaring, waarin Mirte van Duppen reflecteert op de automatisering van de landbouw in Nederland. In de film wordt de kijker meegenomen van een micro- naar een grootschalig perspectief en biedt een kritische gids door deze verborgen futuristische landschappen die in het heden bestaan. De film combineert fragmenten uit interviews met boeren, telers, experts in het veld, robotproducenten, stedenbouwkundigen en dansers. Het project vertelt over hoe productieprocessen en technologische innovatie in Nederland ons (opnieuw) doen nadenken over de relatie tussen natuur en cultuur, technologie en ambacht en het traditionele onderscheid tussen stad en platteland. Mirte wil mensen in contact brengen met deze ‘onbekende’ landschappen en hen de mogelijkheid geven deze te bevragen.
Donderdag 2 juni was zij, samen met tomatenteler Ad van Kesteren en Architect Thijs Schokkenbroek, te gast in het Architectuurcafé en spraken we met haar.
SCHILDEREN MET VIDEO
Videokunstenaar Mirte van Duppen neemt je met haar installaties mee op reis door de wonderlijke wereld van de land- en tuinbouw. Met oneindig veel geduld en doorzettingsvermogen weet Van Duppen het vertrouwen te winnen van de mensen die in deze beroepsgroep werkzaam zijn, om haar visie op hun werkplek op te tekenen, of eigenlijk te schilderen met video. Bijzonder, want zij die er werken en die er via haar video-installatie op bezoek komen, zien de schoonheid van die omgeving meestal niet. Dat Van Duppen dat wel kan, heeft vooral te maken met de fascinatie die zij van jongs af aan heeft voor alles wat zich in de kas afspeelt. Niet alleen de massaliteit van het kweken van mini tomatenplantjes of de gestroomlijnde teelt van tulpen over drie etages met verschillend licht, maar ook de geuren en geluiden zitten in haar geheugen gegrift. Door deze processen vast te leggen binnen kaarsrechte, strakke kaders ontstaan de beelden die ons doen stilstaan en ons doen bezinnen op onze eigen invalshoek.
Van Duppen tovert met beelden van machinaal schoffelen tussen rijen sla, een robot die koeien ‘op verzoek’ melkt en een golvende zee van asperges die met chirurgische precisie machinaal worden gestoken. Dansende orchideeën in koningsblauw licht en varens die geteeld worden onder roze lampen doen denken aan het kleurgebruik van Rothko of Willem de Kooning. De kadrering is het handelsmerk van Van Duppen. Hiervoor maakt ze naast een statief gebruik van een ‘GoPro’, die door de ingebouwde stabilisator de beelden zonder horten of stoten vastlegt Deze wordt dan weer gemonteerd op de tractor die het land bewerkt, maar soms ook op het potje waar een plant in staat. Hiermee verzamelt Van Duppen verschillende perspectieven, waardoor ook wij ons kunnen verplaatsen in en tussen de gewassen.
Kadrering, verschillende perspectieven en haar oprechte interesse brengen de installaties tot leven. Die inleving levert van tijd tot tijd ook emotie op. Want het gevaar van die doorgevoerde technologie ligt in de loskoppeling tussen hoofd en hart. Toch spreekt er onvoorwaardelijke liefde voor de technologie (machines zijn net mensen) uit haar werk en groot respect voor de boeren en telers die aan haar projecten deelnemen. Sporadisch roept haar werk op tot grote gesprekken zoals over flexwerkplekken naar aanleiding van de film ‘Territory of the Beings’ die zij in 2019 maakte voor KAAN architecten. De geanalyseerde moderne architectuur met strakke vlakverdeling, gericht op efficiency en productiviteit deed stof opwaaien bij werknemers en architecten.
Wil jij deze wonderlijke wereld zelf ervaren? AgriValley is tot en met 16 juni GRATIS te bezoeken in Kunstlinie.