De VaandeldragerHero image

De Vaandeldrager

Dankzij de unieke samenwerking van twaalf musea, de Vereniging Rembrandt en de Vriendenloterij, reist De Vaandeldrager van Rembrandt een jaar lang langs de twaalf provincies van Nederland. Elk museum biedt een unieke invalshoek waarmee we dit schilderij bekijken. Vanaf vrijdag 2 september 2022 is het de beurt aan Flevoland, en is het schilderij een maand lang te zien bij Kunstlinie.

Wat zie jij?
Het is menseigen te zoeken naar wetmatigheden, feiten, onomstotelijke bewijzen. Kunst komt echter vaak –al dan niet opzettelijk- als ongesneden koek. Dit biedt zowel vrijheid als ruimte voor discussie, wrijving en verantwoordelijkheid. Júist al die mogelijkheden maken een culturele hub als Kunstlinie. De komst van De Vaandeldrager grijpen we graag aan om met jou in gesprek te gaan.

Want wat zie jij? Zie jij ‘echte kunst’ of een soort old school versie van een reclameaffiche? Lijkt Rembrandt wellicht op iemand die je kent? Zit er iets in de achtergrond verstopt wat een ander nog niet was opgevallen? Of ben je nog zoekende naar wat je precies ziet?

En: wat wíl je zien? Wat brengt kunst jou? Brengt De Vaandeldrager daar al iets van of helemaal niet? Wat zouden kunst en plekken als Kunstlinie voor jou kunnen betekenen?

..Om te leren wat jij ziet wat ik niet zie.
..Om het met elkaar te hebben over wat we meer willen zien en wat minder.
..Om te filosoferen over wat kunst en cultuur wel of niet toegankelijk maakt en wat het belang hiervan is.

Wat zie jij?


Programma
Tentoonstellingsperiode: 2 t/m 29 september
Openingsdagen en tijden: woensdag t/m zondag, van 11.00 – 17.00 uur
4 september: Dag voor Vereniging Rembrandt

Tickets gaan binnenkort in de verkoop. Houd onze website daarom in de gaten voor exacte data | tickets | uitleg.

Wij werken momenteel aan het programma bij de komst van De Vaandeldrager. Een tipje van de sluier: kunst kijken met kleuters…

De Vaandeldrager

De Vaandeldrager (1636) van Rembrandt werd eind januari 2022 aangekocht door de Nederlandse Staat met steun van de Vereniging Rembrandt en het Rijksmuseum Fonds. De rondreis door Nederland wordt mogelijk gemaakt door het Rijksmuseum, de Vereniging Rembrandt en de Vriendenloterij.

De collega-musea waar De Vaandeldrager te zien zal zijn, zijn het Fries Museum in Leeuwarden, Centraal Museum in Utrecht, Stedelijk Museum in Alkmaar, Drents Museum in Assen, Het Noord-Brabants Museum in ’s-Hertogenbosch, Mauritshuis in Den Haag, Rijksmuseum Twenthe in Enschede, Museum Arnhem in Arnhem, Zeeuws Museum in Middelburg, Bonnefantenmuseum in Maastricht en het Groninger Museum in Groningen. Na deze tour wordt De Vaandeldrager opgenomen in de Eregalerij van het Rijksmuseum.

Ontvang het laatste nieuws in de mail