a) Natural Pavilion, DP6 architectuurstudio (Floriade)
Dit gebouw heeft alle ingrediënten van nu; circulair, industrieel, hout. Het gebouw toont een aantrekkelijk soort eerlijkheid: ‘what you see, is what you get’. Het wekt grote nieuwsgierigheid naar hoe dit gebouw daadwerkelijk is, ruimtelijk. In het ontwerp is een hoge mate van functionaliteit en flexibiliteit gecombineerd met minimalistische detaillering, wat samen een krachtig architectonisch beeld geeft.
b) Foodforum, DoepelStrijkers (Floriade)
Heel interessant is de toepassing van nieuw materiaal. Hoewel de opzet van het gebouw klassiek oogt, mooi museaal, galerie-achtig, wordt dit niet echt gezien als de vanzelfsprekende vorm die daaruit voortkomt. Het gebouw wil het verhaal van Flevoland zichtbaar maken door een 5 meter dikke laag Flevolandgrond op te tillen tot aan de zeespiegellijn.
c) Vliervelden, KettingHuls (Goethelaan 163a, Oosterwold)
Een nieuwe manier van omgaan met het boerenerf. Appartementen gecombineerd met een actief boerenbedrijf. Bijzonder dat combinatie boerenbedrijf met al haar overlast die normaal niet kan (hindercirkel), hier wel gelukt is wat nieuwsgierigheid opwekt naar de transformatie van boerenbedrijf naar woongemeenschap.
d) De Verwondering, ORGA architecten (Richard Feynmanstraat 7)
De principes van biobased bouwen lijken heel serieus genomen. Wat levert dat op? Het gebouw is helemaal demontabel. Het lijkt een totaal concept dat consistent doorgezet is. Natuur in de onderwijsomgeving heeft positief effect op de gezondheid en het leervermogen. Dat wordt in alles doorgevoerd.
e) Huis in een huis, bureau SLA (Hannah Arentweg 136)
Heel benieuwd naar het ‘huis in huis’ principe. Bij het ontwerp is maximaal ingezet op de beleving van de natuur en de’ binnen-buiten-relatie’. Dat uit zich in verschillende aspecten, zoals bijvoorbeeld de grote terrassen, de kas in het midden, het glas van boven tot onder. Op deze manier zijn de ruimtes in de woning binnen, dan wel half binnen, half buiten of buiten te beleven. Dus op heel veel momenten en op heel veel manieren.
f) Almere A-Frame, la-di-da design & architecture (Zonnelaan 2, 1349 EW Almere)
Het A-frame Almere viert een simpele bouwmethode die geschikt is voor zelfbouwers, met gestandaardiseerde dakramen die geïntegreerd zijn in het constructieve stramien, én een betekenisvolle verbinding met de omgeving aangaan. Dit bouwprincipe kan eindeloos herhaald worden in allerlei variaties. Opvallend pragmatische uitwerking. Charmante opvolger in de lange traditie van A-frame woningen.
g) The voice of urban nature, Overtreders W (Floriade)
Het uitgangspunt 100% lokaal, biobased & demontabel is zonder concessie doorgevoerd in alle details: van de hennepwanden van het paviljoen tot de plantaardige houtcoating, van de algenbelettering tot de geleende fundering van restmateriaal. Het eindresultaat past in de stedelijke context van Almere en Amsterdam, en is zo een inspirerend voorbeeld voor bouwers en zelfbouwers in beide steden. Alles lokaal. Een onderzoek naar lokaal bouwen. Intrigerende beeldtaal.
h) Three floating rooms, Studio Ossidiana (Floriade)
Japans aandoend ensemble. Interessant omgang met water. Heel esthetisch. Mooie relatie met het water. Aanleg boten, zwemmen. Uitnodigend. De historie van de streek komt terug in de materialen, met de ‘Surf and Turf’ terrazzo, gemaakt met lokale schelpen en tuinbouwbenodigdheden, waarin verhalen over de plaats worden ingebed in de materialiteit van het gebouw.
i) WikiHouse, Ontwerpburo Muller/ Stichting WikiHouseNL (Stripmaker, Almere Buiten)
WikiHouse is een uniek concept. Het is een betaalbaar, duurzaam en digitaal geproduceerd houtskelet bouwpakket waarmee je zelf je huis kunt ontwerpen en bouwen. Op basis van het speciaal ontwikkelde WikiHouse Swift-systeem is een ‘toolbox’ gecreëerd. Deze toolbox, die voldoet aan het bouwbesluit, bevat alle bouwdelen en kapvormen waarmee toekomstige bewoners hun eigen ontwerp kunnen maken.