Kunstlinie - Once more, with feeling
Once more, with feelingHero image

Once more, with feeling

Unieke Land Art-tentoonstelling ‘Once more, with feeling’: monumentale landschapskunstwerken en nieuwe performances voor het eerst in 40 jaar samen in KAF

Op 5 september 2017 opende KAF EXPO een unieke tentoonstelling over Land Art: Once more, with feeling. Hierin kwamen de zeven Flevolandse landschapskunstwerken van internationaal befaamde kunstenaars samen met nieuwe performances van zeven nieuwe kunstenaars. Aan de hand van maquettes, fotografie, videomateriaal, historische documenten, vluchtige momenten én maatschappelijke vraagstukken gaf KAF de bezoeker de kans om de zeven grote landschapskunstwerken én de performances op één plek te bewonderen. Once more, with feeling vormde zo een bijzondere overzichtstentoonstelling die veertig jaar Land Art viert en wereldwijd nog niet eerder vertoond was.

Nergens op de wereld is zoveel Land Art te vinden als in Flevoland. In de afgelopen veertig jaar zijn zeven landschapskunstwerken gerealiseerd van internationaal bekende kunstenaars. Deze opvallende landschapskunstwerken gevormd uit o.a. staal, beton, steen, bomen en aarde bevinden zich op onverwachte plekken midden in het landschap. Bezoekers komen ieder met een eigen reden; bewondering van het kunstwerk zelf, het vieren van een bruiloft, het meemaken van een voorstelling of concert of een dagelijkse wandeling. Het eerste landschapskunstwerk uit deze bijzondere collectie was ‘Observatorium’ van Robert Morris. Sindsdien zijn er elk decennium werken gerealiseerd, met Pier+Horizon van Paul de Kort in 2016 als meest recente toevoeging.

In het kader van het onderzoeksprogramma Land Art Live hadden zeven nieuwe kunstenaars, vanuit een sociaal perspectief, zich laten inspireren door de Flevolandse Land Art en een performance op locatie opgevoerd. In tegenstelling tot de originele kunstenaars werkten zij niet met staal en beton, maar hielden zij zich bezig met sociale processen, menselijke ervaringen en maatschappelijke vraagstukken. Door op een afgelegen locatie aan hun tijdelijke kunstwerk te werken konden zij – trouw aan de beginselen van Land Art – ontsnappen aan de beperkingen van de kunstwereld.

Deze expositie is per 5 januari 2018 gesloten.

Met dank aan: Provincie Flevoland, Fonds21 en BeamSystems
Kunstenaars van Land Art: Marinus Boezem, Antony Gormley, Paul de Kort, Daniel Libeskind, Robert Morris, Richard Serra, Piet Slegers.
Kunstenaars van Land Art Live interventies: Feiko Beckers, Melanie Bonajo, Gilles de Brock, Zhana Ivanova, Cindy Moorman, Maria Pask, Rory Pilgrim.

Ontvang het laatste nieuws in de mail