Why the Caged Birds SingHero image

Why the Caged Birds Sing

Wereldwijd ontketent de moord op George Floyd (opnieuw) luid protest tegen institutioneel racisme. Ook in Nederland laten duizenden betogers hun stem horen. Op 14 juni maakten zo’n 3000 Almeerders een vuist tegen racisme in ons eigen land. Een vreedzame en rustige bijeenkomst, waar de protestborden het hardste schreeuwden. Kunstlinie Almere Flevoland verzamelde de protestborden en ging op zoek naar de verhalen achter de borden. Deze borden vormden de basis voor de tentoonstelling ‘Why the Caged Birds Sing’, in het najaar van 2020.

Met kunst als vertrekpunt om te reflecteren op de wereld, werd er in de tentoonstelling aandacht besteed aan kunstenaars als Iris Kensmil, Akwasi, AiRich, Florian Frey, Rossel Chaslie & Fabrice Jongeneelen en Richard Kofi, voor wie racisme en ongelijkheid belangrijke onderwerpen in het werk zijn. Daarbij werd er een inkijkje gegeven in hun maakproces en waarom zij ervoor kozen, om wat hen beweegt te uiten in de vorm van kunst.

Via de beeldende kunst keerden we vervolgens weer terug in Almere. Foto’s van het protest, gemaakt door documentaire fotograaf Geronimo Matulessy en protestborden vormden het decor voor de persoonlijke verhalen van demonstranten en organisatoren van het protest. Dit gaf inzicht in de impact van racisme op individueel niveau. Het is een spiegel voor introspectie en springplank naar een respectvol debat over de weg naar een samenleving met gelijke kansen voor iedereen.

Why the Caged Birds Sing werd medemogelijk gemaakt door VSBfonds en Mondriaanfonds.

Tijdens de tentoonstellingsperiode is er een online magazine gepubliceerd, welke meer achtergrondinformatie gaf en verdieping bood op het onderwerp discriminatie en racisme. Ook zijn er twee livestreams georganiseerd, waarin belangrijke spelers in het debat in gesprek gingen met bezoekers. Bekijk en lees alles hier terug:

Online magazines

“There is no greater agony than bearing an untold story inside you.” —Maya AngelouVerhalen en ervaringen over racisme zijn lange tijd taboe geweest. Sinds de dood van George Floyd is de wereld opnieuw wakker, ook Nederland.

Aanvullend op de tentoonstelling Why The Caged Birds Sing ontwikkelde wij een online magazine. Zo gaven we éxtra aandacht aan die bijzondere verhalen van kunstenaars en initiatiefnemers. Wil je de magazines teruglezen? Laat je inspireren!

Richard Kofi Kunstlinie

Livestreams

Om verdieping en inspiratie aan te bieden, organiseerden we twee livestreams. In de eerste livestream ontrafelde Domenica Ghidei Biidu in gesprek met Aldith Hunkar de oorzaken en gevolgen van institutioneel racisme. In de tweede livestream besprak Mitchell Esajas het racisme manifest. Bekijk de livestreams terug! 

Livestream Kunstlinie

Ontvang het laatste nieuws in de mail