10 augustus 2021

Ode aan het lockdown geluid

Geluidenkastjes van kunstenaar Elise ’t Hart op verschillende locaties in Almere

Als publieksprogramma bij de tentoonstelling thuis van Kunstlinie zijn er vanaf 20 september 2021 drie weken lang op verschillende locaties in Almere en Amsterdam Geluidenkastjes geplaatst met lockdowngeluiden. Kunstenaar Elise ’t Hart ontwikkelde de bijzondere kastjes als herinnering en bewustwording van alledaagse huisgeluiden.

Het pruttelen van het koffieapparaat, een spelende hond, een krakende vloer of het geluid van een automatisch handzeeppompje. Toen Nederland anderhalf jaar geleden voor het eerst in lockdown ging door de coronapandemie, zaten we meer thuis dan ooit tevoren. Geluiden die we daarvoor voor lief namen, vielen nu ineens op. We gingen de huis-, tuin-, en keukengeluiden anders ervaren, ze klonken harder, gaven geborgenheid, troostten of zaten juist in de weg en gingen irriteren.

Auditieve herinnering

Geluidskunstenaar Elise ’t Hart, die in 2013 als het Instituut voor Huisgeluid oprichtte, plaatste op 20 maart 2020 een oproep om geluiden in te sturen die met de lockdown te maken hadden voor haar Lockdown Archief. Zo’n honderd verschillende inzendingen kreeg ze, waarvan ze er 25 in een Geluidenkastje stopte: ‘De lockdown was een uitgelezen moment om mensen beter te laten luisteren naar de geluiden in hun persoonlijke omgeving. De kastjes bieden een auditieve herinnering aan die tijd en ik hoop dat mensen die ze horen zelf ook beter gaan luisteren naar de geluiden in hun huis en zich daar meer bewust van worden.’

Almeerse huishoudens

Het publieksprogramma van de Geluidenkastjes van ’t Hart is gekoppeld aan de tentoonstelling thuis in Kunstlinie Almere, te zien t/m 17 oktober. Daar staan onder andere de geluiden uit verschillende Almeerse huishoudens centraal. Ook daar ving ’t Hart de persoonlijke klanken van een aantal inwoners. Een aantal daarvan stopte ze in de kastjes die op verschillende plekken in Almere en Amsterdam komen te staan. Onder andere in het museum, het buurtcentrum, het filmhuis en de bibliotheek en bij de kapper: allemaal publieksvriendelijke plekken die hard zijn getroffen door corona en lang dicht zijn geweest.

De locaties

Almere:

Amsterdam:

 

De Geluidenkastjes. Achtereenvolgend: Amsterdam Museum, Barbier Rogier, De Schoor, Stad & Natuur, De Nieuwe Bibliotheek, Studio K, De Kringloper, Hortus Amsterdam.

Over Elise ’t Hart

De schoonheid en waarde van alledaagse geluiden worden erg onderschat, zo vindt Elise ’t Hart (1991). Door haar kunst maakt ze je ervan bewust, door geluiden te registreren, manipuleren, na te maken, analyseren en te verbeelden. Het begon in 2013 met het verzamelen en registreren van alledaagse huisgeluiden. Het Instituut voor Huisgeluid vormt het begin van een grote verzameling en documentatie van allerlei geluiden die je thuis tegenkomt. Elise ’t Hart neemt deel aan de tentoonstelling thuis in Kunstlinie, te zien tot en met 17 oktober 2021.

Voor updates over onze tentoonstellingen in de Kunsthal, schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang het laatste nieuws in de mail