22 augustus 2022

Vierdelige serie ‘Rembrandts Vaandeldrager: Wat Zie Jij?’ te zien bij Omroep Flevoland

Vanaf zaterdag 27 augustus neemt Omroep Flevoland je vier weken lang mee de provincie in en zoekt samen met presentator Ali Ben Horsting in de serie ‘Rembrandts Vaandeldrager: Wat zie jij?‘ uit wat wij Flevolanders van het beroemde schilderwerk van Rembrandt vinden. Wat zegt de kunstkenner erover? Of het lokale schildersbedrijf? Daarnaast laten rapper Leafs en graffiti artiest Manpowerr hun interpretatie van de Vaandeldrager zien en horen, wordt er aan kleuters om hun ongezouten mening over het schilderij gevraagd en zien we hoe de Vaandeldrager ervaren wordt als je slechtziend bent of helemaal niet kunt zien. 

Rembrandt on Tour

De Vaandeldrager (1636) van Rembrandt werd eind januari 2022 aangekocht door de Nederlandse Staat met steun van de Vereniging Rembrandt, VriendenLoterij en het Rijksmuseum Fonds. Dankzij een unieke samenwerking van twaalf musea reist De Vaandeldrager dit jaar langs de twaalf provincies van Nederland. Vanaf 2 september is het de beurt aan Flevoland en zal de Vaandeldrager in Almere hangen.
Tijdens de tentoonstelling ‘Rembrandts Vaandeldrager on Tour: Wat Zie Jij?’ staat men niet alleen oog in oog met het wereldberoemde schilderij, ookwordt de bezoeker centraal gesteld en wordt het gesprek met elkaar aangegaan. Hierbij komen meningen en associaties met het kunstwerk zelf aan bod, maar ook wordt dieper ingegaan op wat men juist meer of minder zou willen zien en wat het belang en de toegankelijkheid van kunst en cultuur is.

Kunst & cultuur voor iedereen

Om kunst en cultuur daadwerkelijk voor en van iedereen te kunnen maken, opent Kunstlinie haar deuren voor alle Flevolanders en kunnen zij de gehele maand gratis de tentoonstelling bezoeken. Kunstlinie is daarmee de eerste culturele instelling die tijdens de tour van het schilderij de volledige periode gratis toegang biedt aan de gehele provincie. Daarnaast is tijdens de Open Dag op 2 september toegang gratis voor iedere bezoeker, uit alle windhoeken.

Van kunstkenner tot kleuter, van rapper Leafs tot huisschilder: Wat zie jij?

In de serie Rembrandts Vaandeldrager: Wat zie jij? gaat acteur, en kersverse Flevolander, Ali Ben Horsting op ontdekkingstocht en spreekt hij bekende en minder bekende mensen over het iconische schilderij. Wat vinden kinderen er eigenlijk van? En hoe ervaar je het als je weinig tot niets ziet? Wat is er nu zo bijzonder aan dit kunstwerk? In elke aflevering krijgen uiteenlopende Flevolanders het woord en horen we hoe zij tegen het schilderij aankijken of zien we hoe zij zich laten inspireren door dit eeuwenoude meesterwerk.

Zo wordt o.a. artiest Leafs gevolgd in zijn proces rondom het maken van de nieuwe track en videoclip ‘City Boy’, die hij speciaal voor dit project heeft geschreven en waarin hij zijn interpretatie van de Vaandeldrager laat zien. Ook zien we graffiti artiest Manpowerr aan het werk, die exclusief voor dit project een paar sneakers ontwerpt. Friso Lammertse, conservator en kunsthistoricus van het Rijksmuseum, neemt ons mee terug in de tijd en legt uit waarom het schilderij zo bijzonder is en slechtziende en blinde personen vertellen hoe zij kunst, en specifiek dit schilderij, ervaren door eraan te ‘voelen’. En uiteraard worden mensen op straat gevraagd naar hun mening over het schilderij.
Eindredacteur Omroep Flevoland Marco Penninkhof: “We kregen de kans om als omroep samen met Kunstlinie een tv-programma te maken rond de Vaandeldrager. Dit is een uniek project en een kans die ik met beide handen heb aangegrepen. Persoonlijk denk ik, dat het éénmaal in je leven voorkomt, om zo dichtbij met een schilderij van Rembrandt te kunnen werken. Dat blijkt ook wel uit de gasten die willen meewerken aan de tv-serie; zij zijn stuk voor stuk de ‘Rembrandts’ van nu. Hierdoor is het totaal geen stoffig kunstprogramma geworden. Ik zou zeker de Rembrandt gaan bekijken in Almere; het is tenslotte gratis en wie wil dat dan niet? En via de tv, natuurlijk de verhalen horen wat een échte Rembrandt allemaal met je doet.”
De dynamische en luchtige opzet van ‘Rembrandts Vaandeldrager: Wat Zie Jij?’, geproduceerd door NIX Media, maakt het een serie die niet alleen informeert, maar vooral ook amuseert en inspireert voor jong en oud.

Vanaf 27 augustus bij Omroep Flevoland

De vierdelige serie ‘Rembrandts Vaandeldrager: Wat Zie Jij?’ is vanaf zaterdag 27 augustus vier weken lang te zien bij Omroep Flevoland. Elke aflevering wordt op zondagen herhaald.

Aflevering 1: 27 augustus. Herhaling op zondag 28 augustus
Aflevering 2: 3 september. Herhaling op zondag 4 september
Aflevering 3: 10 september. Herhaling op zondag 11 september
Aflevering 4: 17 september. Herhaling op zondag 12 september
Omroep Flevoland is de regionale omroep van Flevoland en informeert de inwoners van Flevoland over wat er zich in de regio afspeelt. Via radio, televisie, internet, de app en social media brengen zij programma’s met nieuws, achtergronden, cultuur, sport, weer en verkeer uit Flevoland. Omroep Flevoland is te volgen via Visual Radio (radio 89,8 FM, DAB+ en via tv op KPN 505 en Ziggo 706), Facebook, Instagram, YouTube en www.omroepflevoland.nl.
Ontvang het laatste nieuws in de mail