Contrast

Wereldwijd ontketent de moord op George Floyd luid protest tegen institutioneel racisme. Ook in Nederland laten veel mensen hun stem horen. Op 14 juni maakten zo’n 3.000 Almeerders een vuist tegen racisme in ons eigen land. Een vreedzame en rustige bijeenkomst, waar de protestborden het hardste schreeuwden. Kunstlinie verzamelde deze protestborden en ging op zoek naar de verhalen achter de borden. Deze borden vormen de basis voor de nieuwe tentoonstelling Why the Caged Birds Sing, te zien van 9 september t/m 15 november 2020.

Aangevuld met werk van professionele kunstenaars als Iris Kensmil en Akwasi, voor wie racisme en ongelijkheid belangrijke onderwerpen in het werk zijn. Kunstlinie geeft een inkijkje in hun maakproces en waarom zij ervoor kiezen, om wat hen beweegt te uiten in de vorm van kunst. Het nieuwste educatieprogramma Contrast sluit naadloos aan op deze actuele tentoonstelling. Onder begeleiding van een Museumdocent van Kunstlinie Almere Flevoland duiken de leerlingen in het onderwerp ‘discriminatie’.

Rondleiding Why the Caged Birds Sing
Na een korte introductie behandelt de Museumdocent van Kunstlinie het onderwerp ‘discriminatie’ en peilt de voorkennis van de leerlingen over dit onderwerp. Wat is ‘discriminatie’ nou precies, wat houdt het eigenlijk in? Met de opgedane inzichten leidt de Museumdocent de groep rond door de tentoonstelling Why the Caged Birds Sing.
Tijdens de rondleiding waarborgt de Museumdocent een veilige en vertrouwde sfeer, zodat iedere leerling mee kan doen en meningen en gevoelens geuit kunnen worden over hetgeen ze zien en ervaren.

Workshop met Over de Streep-methode
Na de rondleiding worden de leerlingen in de workshop zelf aan het werken én denken gezet. Wat is hun eigen achtergrond en welke ervaringen hebben zij met discriminatie of buitensluiting? Hoe leeft dit bij hun klasgenoten? Heeft de kunst die ze net gezien hebben geholpen om hier op een andere manier naar te kijken? De Museumdocent stelt de leerlingen gesloten vragen rondom het thema discriminatie’, waarop met ‘ja’ of ‘nee’ te antwoorden is. Wie ja zegt, mag over de streep. Er kan een gesprek ontstaan waarbij de leerlingen hun ervaringen en meningen delen. Een bekende methode uit de KRO-serie Over de Streep, gepresenteerd door Arie Boomsma. Deze methode stimuleert respect en medeleven tussen leerlingen en neemt het hebben van vooroordelen onder de loep. Kortom: leerlingen die over de streep gaan kunnen respect verwachten van medeleerlingen en dat schept een gevoel van verbondenheid en begrip. Voor zichzelf en voor elkaar.

DOELGROEP PO (VANAF GROEP 7) EN VO
TIJDSDUUR 90 MINUTEN
START- EN EINDDATUM 7 SEPTEMBER T/M 6 DECEMBER 2020
AANVANG MA T/M VR TUSSEN 09.00-17.00 UUR
PRIJS 1 – 15 LEERLINGEN: €75, 16 – 30 LEERLINGEN: €150, MEER LEERLINGEN IN OVERLEG

RESERVEREN

Dit programma is verlopen en niet meer te reserveren. Download de Koutkist of boek één van onze andere educatieve programma’s.

Ontvang het laatste nieuws in de mail
Aangemeld