Architectuurcafé – CHARLOTTE PERRIAND

do 6 oktober 2022 20.30 uur, Middenzaal € 7,50
Architectuurcafé – CHARLOTTE PERRIANDHero image

MOVIE NIGHT

Vertoning van Charlotte Perriand, Pioneer in the Art of Living (Stephane Chez, 2019), een van de publieksfavorieten van het Architectuur Film Festival Rotterdam (AFFR).

Met radicale ontwerpen voor meubels en architectuur was Charlotte Perriand een van de meest uitgesproken vernieuwende ontwerpers van de 20ᵉ eeuw. Ze werkte lang in de schaduw van Le Corbusier in wiens studio ze samen met Pierre Jeanneret van 1927 tot 1937 baanbrekende projecten ontwierp. De beroemde “chaise longue basculante, de buisstoelen voor de Villa Savoye en de “Refuge Tonneau”, een Tiny House avant la lettre. Charlotte Perriand, Pioneer in the Art of Living is een onthullende film over een invloedrijke ontwerpster die de positie van de vrouw in een door mannen gedomineerde maatschappij bevocht.

TALKS

Nabespreking onder leiding van Elisabeth van den Hoogen. Over hoe vrouwen zich moesten weren en bevrijden van de dominantie van mannelijke collega’s of bazen.

Lenny Schröder

Co-initiator van verscheidene initiatieven als; Fort aan de Drecht, Uithoorn en Stichting LYR, Amsterdam. Docent aan GRA Amsterdam en gastdocent aan de HKU en Architectuur Academie Amsterdam. Adviseur van de Raad voor Cultuur.

Rianne Makkink (Studio Makkink & Bey)

Studio Makkink & Bey maakt producten, meubels, interieur ontwerpen en ontwerpen voor publieke ruimtes. Deze worden geproduceerd door de studio zelf of door bedrijven zoals Droog, Koninklijke Tichelaar Makkum, Moooi en Prooff. Met de studio heeft Makkink meerdere prijzen gewonnen, waaronder de Prins Bernhard Cultuurfonds Award in 2005 en de Woonbeurspin in 2008.

Producten en installaties van Makkink en Bey zijn onder andere opgenomen in de collectie van het Centraal Museum in Utrecht, zoals de EarChair uit 2003, de WorkLight uit 2009 en de SideSeat uit 2013. Sinds 2012 is Makkink tutor van de master Social Design aan de Design Academy Eindhoven.

VROUWEN MAKEN DIE STAD

Dit architectuurcafé is onderdeel van Vrouwen maken die stad, een programmareeks waarin we vrouwen binnen de architectuur een podium bieden. Dit doen we omdat er nog te veel vrouwelijke ontwerpers onzichtbaar zijn in een voornamelijk door mannen gedomineerde wereld. Rolmodellen zijn nodig voor de volgende generatie. Zij inspireren,  motiveren en dragen bij aan de maatschappelijke discussie over de dubbele standaard, het onderwaarderen of zelfs wegmoffelen van bijdragen van vrouwen.

Ontvang het laatste nieuws in de mail