Architectuurcafé – Movie Night City Dreamers

do 1 december 2022 19.30 uur, Kleine Zaal € 7,50
Architectuurcafé – Movie NightHero image

MOVIE NIGHTCITY DREAMERS (80 min.)

City Dreamers is een spraakmakende documentaire over vier van de belangrijkste vrouwelijke (landschaps)architecten van de twintigste eeuw: Phyllis Lambert, Blanche Lemco van Ginkel, Cornelia Hahn Oberlander en Denise Scott Brown. Vier vrouwen die misschien niet dezelfde naamsbekendheid kregen als hun mannelijke collega’s maar minstens zoveel bereikten in een wereld die volledig door mannen werd gedomineerd. Met behulp van zeldzaam archiefmateriaal en interviews toont filmmaker Joseph Hillel hoe deze vrouwen een nieuw perspectief op de stad ontwikkelden. Voor het eerst stonden niet gebouwen maar buurten, culturen en stedelijke ecosystemen centraal. De steden Montreal, Philadelphia, Vancouver en New York wisten ze voorgoed te veranderen.

City Dreamers is een film over onze veranderende stedelijke omgeving en vier vrouwelijke architecten, inspirerende pioniers met elk meer dan 60 jaar ervaring, die werken, observeren en nadenken over de transformaties die de stad van vandaag en morgen vormgeven.

NAGESPREK met Ivonne de Nood (landschapsarchitect) en Ria van Dijk (stedenbouwkundige)

Na de film praten we, onder leiding van Elisabeth van den Hoogen, verder over invloed van vrouwelijke architecten en stedenbouwkundigen in Nederland. Ivonne en Ria zijn beiden woonachtig en werkzaam in en voor Almere.

Dit is een programma van: VROUWEN MAKEN DIE STAD

In 2022 zetten we vrouwen in de architectuurwereld in de spotlight. Helaas zijn er nog heel veel vrouwelijke ontwerpers die onzichtbaar zijn en dat heeft consequenties. Rolmodellen zijn nodig voor de volgende generatie; zij kunnen inspireren en motiveren.

De maatschappelijke discussie over de dubbele standaard, het onderwaarderen van bijdragen van vrouwen, machismo in architectuur en het feit dat we in Nederland een groot aantal vrouwelijke ontwerpers hebben die wereldwijd aanzien genieten, zijn de aanleiding om deze vrouwen een eigen podium te geven.

De stem en het werk van vrouwen in de gemaakte omgeving zijn in 2022 het centrale thema. Bij Kunstlinie liggen diverse bestuurlijke, inhoudelijk en uitvoerende taken in handen van vrouwen. Door het goede voorbeeld te geven en weg te bewegen van traditionele, stereotype verhoudingen, is Kunstlinie een organisatie zonder glazen plafond en mogelijkheden voor vrouwen.

Ontvang het laatste nieuws in de mail