De Gliphoeve Orkater en Bijlmer Parktheater

vr 25 november 2022 20.15 uur, Grote Zaal € 24,50
De GliphoeveHero image

Een familiegeschiedenis over actuele thema’s als woningnood, integratie en de kracht van saamhorigheid.

Het is 1975. In Suriname wordt de onafhankelijkheid uitgeroepen. “Wie gaat weg en wie blijft hier” is een grote hit op de radio. Etta besluit met haar dochter Millie en zoon Glenn naar Nederland te gaan, vader Stanley blijft voorlopig in Suriname. Vol verwachting, energie en humor probeert deze sterke moeder haar kinderen een plek te geven in hun nieuwe vaderland. Ze krijgen geen warm welkom, niemand zit op ze te wachten, er is geen werk en er zijn geen woningen.

Ze komen terecht in De Gliphoeve, de eerste flat in de Bijlmermeer die gekraakt wordt door Surinaamse activisten. Gezinnen leven er onder, boven en op elkaar, soms in bittere armoede. Men vindt er ook warmte: in eten en drinken, in muziek en in de gedeelde, vastberaden wil om te slagen. Maar het kleine gezin wordt flink op de proef gesteld.

De Gliphoeve is na Woiski vs. Woiski het tweede deel van de muzikale trilogie van Orkater en het Bijlmerparktheater over de komst van Surinamers in Nederland. Een voorstelling vol levenskracht en muziek als houvast om te overleven en door het beton heen te breken.

Gratis inleiding

Gratis inleiding De Gliphoeve

Op 25 november 1975 werd Suriname een onafhankelijke republiek. Met Srefidensi Dey wordt dit jaarlijks gevierd, door Surinamers over de hele wereld. Met dramaturg Maarten van Hinte duik je voor de voorstelling De Gliphoeve vast wat dieper in de historische context van deze gebeurtenis, die erg belangrijk was voor de komst van een grote groep Surinamers naar Nederland. Je kan de gratis inleiding bestellen in het bestelproces voor de voorstelling. Heb je al kaarten gekocht:bestel hier je gratis tickets voor de inleiding.

Eerder maakte de cast van De Gliphoeve al een Tiny Desk Concert over de onafhankelijkheid van Suriname, voor de opening van de tentoonstelling De Surinaame School. Bekijk die hier: https://vimeo.com/773391263

 

Credits

 • regie Geert Lageveen
 • tekst Bodil de la Parra, Maarten van Hinte en Geert Lageveen
 • spel Manoushka Zeegelaar Breeveld, Xavier Molijn, Dionne Verwey en Gery Mendes
 • muzikale leiding Gery Mendes
 • muziek Gery Mendes, Sophie Anglionin, Walther Muringen en Franklin Caesar Breeveld
 • choreografie Dionne Verwey
 • dramaturgie Maarten van Hinte
 • decor Ruben Wijnstok
 • kostuums Arien de Vries
 • regieassistentie Priscilla Vaudelle
 • lichtontwerp Stefan Dijkman
 • geluidsontwerp Robert van Delft

De Gliphoeve werd in 2021 officieel geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival en Dionne Verwey werd genomineerd voor een Colombina, de toneelprijs voor de beste vrouwelijke bijdragende rol. Uit het juryrapport van de Nederlandse Toneeljury: “Verwey toont zich een indrukwekkend veelzijdig actrice in deze coming of age. Haar gedrevenheid, overgave en spelplezier doen smaken naar meer”

Uit het juryrapport: ”Mede door de grote rol van de verrassende muziek, die de toeschouwer op aanstekelijke wijze meeneemt in het verhaal, vinden de spelers een fijne balans tussen verdriet en humor. Op die manier vliegen ze thema’s aan die in het dagelijks moeilijk te bespreken zijn. Boven alles is De Gliphoeve een gulle viering van saamhorigheid.”

We breiden het verhaal uit met Museum De Gliphoeve

In deze online omgeving geven we bewoners een stem en tonen het echte verhaal: over de ontvangst in Nederland, de kraakacties en het verzet, maar ook de warme herinneringen aan het dagelijks leven tussen de betonnen muren. Het museum is een productie van Bijlmer Parktheater en Orkater en kwam tot stand in samenwerking met The Black Archives – Bijlmer en het Bijlmer Museum.

‘"Een meeslepende en ontroerende familiekroniek"’
NRC Handelsblad
‘"Een warmbloedige ode aan liefde en hoop, tegen de klippen op.”’
Volkskrant

Trailer De Gliphoeve

Ontvang het laatste nieuws in de mail