Fringe Festival Best of fringe

vr 21 oktober 2022 20.30 uur, Kleine Zaal € 14,50
Fringe FestivalHero image

Delft Fringe Festival is één van de belangrijkste en grootste jaarlijkse theaterfestivals voor jonge makers in Nederland. Hier spot je hét opkomend theatertalent van de toekomst. Tijdens Delft Fringe Festival on tour zie je op één avond drie korte voorstellingen van de publiekswinnaars van de afgelopen jaren. Laat je verrassen door een spectaculaire tapdansvoorstelling, een opera die alles behalve stoffig is en een genderbending dansvoorstelling. Na afloop ben je welkom om te blijven hangen voor een biertje of los te gaan op de beats van de DJ. 

Niek Wagenaar – Nymphs
Een nimf is een wezen dat we volgens de mythologie tegen kunnen komen in bossen, beken, bergen en de zee. Tegenwoordig is ‘nymph’ vooral een denigrerende term voor een vrouwelijke verleidster. Een gevaarlijke mannenverslindster die haar sensualiteit gebruikt om haar prooi te bemachtigen. Maar wie zegt dat een man geen ‘nymph’ kan zijn? Is sensualiteit echt zo gender-gebonden? En hoe relevant zijn die genderhokjes überhaupt nog? 

In ‘Nymphs’ gaan vijf dansers op zoek naar hun eigen natuurlijke schoonheid, zoals in de mythes. De dansers zoeken naar vormen om uiting te geven aan hun genderidentiteit, en zijn tegelijketijd constant in gevecht met de norm. Of eigenlijk ‘de normen’, om het nog ingewikkelder te maken: hun eigen normen, die van hun omgeving en de maatschappij. Is het mogelijk om dit soort hokjes te overstijgen, of creëer je daar alleen maar nieuwe hokjes mee? 

Met ‘Nymphs’ won danser en choreograaf Niek Wagenaar het Delft Fringe Festival 2022. 

Prima donna’s – Leuk geprobeerd!
Traditionele rolverdelingen zijn al lang niet meer onze enige optie. Een man zou niet moeten hoeven leunen op stereotiep mannelijk gedrag en vrouw heeft niet altijd behoefte aan een prins op het witte paard. En misschien ben je als man juist wel op zoek naar die knappe ridder in glimmend harnas. Prima Donna’s gooit daarom in de voorstelling ‘Leuk geprobeerd!’ heteronormativiteit uit het raam. 

In deze voorstelling met feministische operazangeres Sanne Vleugels en flamboyante ‘barihunk’ Sam Eggenhuizen vraag je je af of je terecht bent gekomen bij een opera of een cabaretvoorstelling. Met behulp van twee gouden strotten en koffers vol attributen spelen ze met de standaard verhaallijnen die we doorgaans in opera zien. Want waarom moeten de sopraan en de tenor altijd samen eindigen? Waarom niet eens de bariton en de tenor? Waarom worden vrouwen vaak weggezet als hysterische, emotionele lustobjecten en mannen als nare testosteronbommen? Laat het maar aan Vleugels en Eggenhuizen over om eens even ruim buiten die lijntjes te kleuren. 

In 2018 wonnen de Prima donna’s de publieksprijs op Delft Fringe Festival en in 2022 gingen ze ervandoor met de Delft Chamber Music Award (juryprijs). 

Tappin-it Collective – DOEMSDEE
In DOEMSDEE danst Tappin-It Collective probeert betekenis te geven aan het einde der tijden waarin de mensheid de planeet om zeep aan het helpen is. Hoe kan het dat we tegelijkertijd zo destructief zijn en eeuwig willen leven? We vieren het leven door onszelf te verdoven en tot de laatste dag voort te planten. 

Laat je overspoelen door deze dansvoorstelling vol met tapdancing, mime en percussie. Een voorstelling waarin more zeker more is: meer moves, meer performers, meer decor, meer té grote thema’s, meer ondoorgrondelijke taferelen, meer meer! Tappin-It Collective belooft te dansen tot hun voeten in de fik vliegen. Of is het veel simpeler en willen ze gewoon samen zijn als het moment nadert? Als het einde maar spectaculair is. 

Tappin-It Collective won in 2021 tijdens het Delft Fringe Festival de publieksprijs. 

Dit is een programma van zaal X

Geen traditioneel geneuzel, maar een plek waar kunst en cultuur moeiteloos opgaan in een clubsetting of een chille zondagmorgen. Start jouw weekend in zaal X. Met een borrel, met je vrienden. Maar ook met de rebranding van het anarchisme, een apocalyptische paaldansopera of acid house. Altijd hedendaags, altijd on point.

Zaal X is een initiatief van Kunstlinie, BonteHond en Suburbia.

Ontvang het laatste nieuws in de mail