Het Indisch Interieur Bo Tarenskeen

za 12 november 2022 20.30 uur, Middenzaal € 24,50
Het Indisch InterieurHero image

‘Het Indisch Interieur’ is een scherp familiedrama over hoe het Indische oorlogsverleden nog steeds doorwerkt in de huidige generatie Indische Nederlanders. We zijn gedurende een avond en een nacht te gast bij een Indische familie, waarvan de pater familias (Hans Dagelet) zijn erfenis probeert te verdelen onder zijn kinderen, kleinkinderen en hun aanhang. Drie generaties buigen zich over alles wat het familiehuis herbergt: stille getuigen van een gewelddadig, mysterieus en complex verleden dat nog steeds voelbaar is in alle haarvaten van de Nederlandse maatschappij. Achter elk erfstuk schuilt een verhaal, maar de erfgenamen lijken niet echt happig om die aan te horen. Drie generaties Indo’s en hun Nederlandse partners blijken nog steeds te worstelen met een tropisch trauma.

In Het Indisch Interieur van toneelschrijver en regisseur Bo Tarenskeen (o.a. De Indië Monologen) zien we hoe het koloniaal verleden doorleeft in de drie generaties van een architectenfamilie. De andere rollen zijn voor Bodil de la Parra, Reinout Bussemaker, Amarenske Haitsma en Tarenskeen zelf. Ook Hans’ zoon Mingus speelt mee; het is de eerste keer dat vader en zoon Dagelet samen in een productie te zien zijn.

De aandacht voor ons Indische verleden lijkt de laatste jaren eindelijk op een diepgaandere manier te zijn wakker gekust, door een film als ‘De Oost’, de boeken van Alfred Birney en het werk van David Van Reybrouck.

 

 

‘Erfstukken als prachtige metafoor voor een pijnlijk verleden.’
Trouw
‘Een voorstelling die je niet wil mislopen dit seizoen.’
NRC
‘Fraai meanderende Hans Dagelet is de spil van Het Indisch interieur.’
De Volkskrant
Ontvang het laatste nieuws in de mail