Tickets

do 19 sep '24 - 19:30

Opening De held, de schurk en de waarheid

Openingsavond

Tickets

do 19 sep '24 - 19:30

Prijzen

Regulier - € 0,00

Meer info

  • Kleine Zaal

Opening De held, de schurk en de waarheid

Openingsavond

Bezoek als een van de eerste de tentoonstelling De held, de schurk en de waarheid tijdens de opening op donderdag 19 september!

De held, de schurk en de waarheid presenteert het werk van kunstenaar Folkert de Jong in een vernieuwende, theatrale opstelling. Met prikkelende audioverhalen en theatrale belichting worden de levensgrote mensfiguren (gemaakt uit isolatiemateriaal) in scène gezet en van betekenis en duiding voorzien. Auteurs en theatermakers zoals Abdelkader Benali en Elfie Tromp schreven de verhalen. De expositie wil een showcase zijn hoe beeldende kunst verhalender, toegankelijker en met meer diepgang kan worden gepresenteerd.

Een creatieve geschiedenisles

Maarten Luther vermomd als terrorist. Jezus en Maria in omgekeerde rollen. Koningin Wilhelmina als circusdirecteur. Snoop Dogg als totempaal. Met verwrongen versies van historische figuren laat Folkert de Jong zien hoe geschiedenis tot stand komt, ook anders had kunnen lopen en nog steeds verandert. Samen vertellen de beelden over de historie van ons land − onze handelsgeest, de rol van religie, de positie van de vrouw – en hoe deze geschiedenis is geschreven én wordt herschreven. De tentoonstelling vormt een creatieve en visuele les geschiedenis, die even vrolijk als grimmig uitpakt.

Actuele relevantie

De held, de schurk en de waarheid laat zien hoe Folkert De Jong zijn kunst inzet als wapen om geschiedenis te bevragen. ‘Een onschuldig wapen, ‘want je kijkt er enkel naar. Maar ik wil laten zien dat historie behalve statisch ook kneedbaar is. Door de tijd heen kunnen rollen veranderen.’ De tentoonstelling toont hoe een andere tijdsgeest leidt tot een andere geschiedenis. Dit maakt het werk van De Jong en deze expositie actueel en relevant, nu maatschappelijke issues als racisme, genderidentiteit en kolonialisme de overdracht van geschiedenis volop ter discussie stellen.

Opening

Neem een kijkje in de creatieve keuken van Folkert de Jong en het maakproces van de tentoonstelling. Tijdens een panelgesprek met kunstenaar Folkert de Jong, creatief bedenker Johan Idema en theatermaker Nina-Elisa Euson kom je meer te weten over hoe de kunstenaar hedendaagse problemen in zijn werk integreert en welke rol hij ziet in het debat over de herschrijving van geschiedenis.

Na het panelgesprek wordt de tentoonstelling feestelijk geopend en mag je als een van de eerste een kijkje nemen! Daarna kun je onder het genot van een “De Held, De Schurk, De Waarheid cocktail” na kletsen op de beats van DJ Maura V, geprogrammeerd door zaal X.

Over Folkert

 


Folkert de Jong (Alkmaar, 1972) wordt beschouwd als een van de belangrijkste kunstenaars van ons land. Hij studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Amsterdam en de Rijksakademie van beeldende kunsten en ontving de Prix de Rome en Charlotte Köhler Prize. De Jong wordt geroemd om zijn virtuositeit als beeldhouwer en zijn briljante expressie van de menselijke waanzin. Hij verwierf internationale bekendheid met tientallen solo-exposities in musea wereldwijd. De oorsprong van zijn werken vinden iets dichterbij huis plaats, namelijk in de Cultuurdome in Almere, waar sinds een jaar zijn atelier gevestigd is. Lees hier meer >>  


fotografie: Aad Hoogendoorn


fotografie: Aad Hoogendoorn


fotografie: Aad Hoogendoorn


fotografie: Aad Hoogendoorn


fotografie: Aad Hoogendoorn


De Jong weet met deze tentoonstelling verleden en heden met elkaar in discussie te laten gaan en tegelijkertijd met elkaar te verbinden om zo beter te begrijpen hoe we de geschiedenis interpreteren. Op speelse wijze maakt hij het kijken naar en begrijpen van beelden toegankelijk.

8Weekly

De held, de schurk en de waarheid is een initiatief van curator en cultureel ondernemer Johan Idema, i.s.m. Folkert de Jong en tentoonstellingsmakers Brandwacht & Meijer.

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Fonds 21, BNG Cultuurfonds, Chassé Cultuurfonds, Stichting SEC, Zabawas, het Cultuurfonds, Elise Mathilde Fonds, Stichting Stokroos, Coovels Smits Stichting, ­ Stichting Volkskracht, De Gijselaar-Hintzenfonds en Stichting Gifted Art. Met dank aan Galerie Fons Welters Amsterdam en Galerie Sofie Van De Velde Antwerpen.