Podcast opname 8 & 9 Polderblik

do 29 september 2022 19.30 uur, Architectuurstudio Gratis
Podcast opname 8 & 9Hero image

# 8 TYPISCH ALMEERS

In samenwerking met het Erfgoedhuis Almere

Welke gewoonten of gebruiken zijn volgens jou typisch Almeers?

Immaterieel erfgoed is levend erfgoed. Het omvat sociale gewoonten, voorstellingen, rituelen, tradities, uitdrukkingen, bijzondere kennis of vaardigheden die gemeenschappen en groepen erkennen als een vorm van cultureel erfgoed. Een bijzonder kenmerk is dat het wordt overgedragen van generatie op generatie en belangrijk is voor een gemeenschappelijke identiteit. Almere is weliswaar een jonge stad, maar ook hier zijn voorbeelden van immaterieel erfgoed te vinden. We vragen bewoners om hier en via onze sociale-mediakanalen voorbeelden aan te dragen. De drie meest verrassende bespreken we tijdens de podcast opname van 29 september.

  • Sophie Elpers – Hoogleraar Immaterieel Erfgoed en Etnologie aan de Universiteit Antwerpen en onderzoeker Etnologie bij het Meertens Instituut in Amsterdam
  • Michel Langendijk – Adviseur communicatie en publieksbereik Stadsarchief Almere

# 9 WOONEXPERIMENT

In samenwerking met het Erfgoedhuis Almere

Hoe wil jij wonen in Almere?

In de komende decennia moeten minstens 60.000 woningen in Almere worden bijgebouwd. Daarbij is veel ruimte voor vernieuwende ideeën. Almere is immers de stad van het woonexperiment. Het Woningbouwatelier Almere is één van de drijvende krachten achter die nieuwe ideeën. Het atelier zoekt antwoorden voor actuele stedelijke vraagstukken. Vraagstukken over wonen, maar ook over bijvoorbeeld duurzaamheid, sociale cohesie, vergijzing en zorg. Het anders inrichten van het bouwproces staat daarbij centraal. Nu het atelier en aantal jaar bezig is en de eerste resultaten opleverde, is het tijd voor de vervolgstap. Hoe gaan de bevindingen uit de experimenten de toekomstige woningbouw in Almere blijvend en op grote schaal beïnvloeden? Waar liggen mogelijkheden om de kleinschalige experimenten op te schalen? En niet onbelangrijk: voor grote groepen Almeerders toegankelijk maken?

  • Tineke Lupi – Programmamanager Vernieuwend Wonen bij Woningbouwatelier Almere
  • Evert-Jan Velzing – Lector Urban Innovation bij Hogeschool Windesheim in Almere
  • Marnix de Vos – Stedenbouwkundige BVR Adviseurs
Ontvang het laatste nieuws in de mail