Theater Utrecht & Dox Quake

vr 13 januari 2023 20.15 uur, Grote Zaal € 19,50
Theater Utrecht & DoxHero image

Quake is een energieke, ontwapenende en muzikale theater- en dansvoorstelling van een groep multitalenten over hoe het verleden in ons doorleeft. Net als een aardbeving duizenden kilometers verderop hier een vloedgolf kan veroorzaken, zijn wij producten van onze geschiedenis. Quake wordt gemaakt door acht hartstochtelijk eerlijke performers die hun persoonlijke ‘quakes’ op verschillende plekken in de tijd en op de aarde hebben liggen. Ze onderzoeken hoe hun verhaal samenhangt met de levensverhalen van de mensen om hen heen en ook jij wordt aangespoord om (opnieuw) je eigen levensverhaal onder ogen te zien.

Casper Vandeputte: “Er lijkt een maatschappelijke tendens te zijn waarin steeds meer mensen zich verdiepen in waar ze vandaan komen, of dat nou is door hun stamboom uit te zoeken, een DNA test te doen of door opnieuw in onze vaderlandse geschiedenis te duiken. We willen weten waar we van gemaakt zijn en wat ons heeft gevormd. Die kennis is verrijkend maar roept ook vragen op. Zijn we niets meer dan deeltjes die de bevingen doorgeven? Of kunnen we de schokgolven uit het verleden breken? Kunnen we loskomen van wat er voor ons is gebeurd?”

Quake is een heel persoonlijke voorstelling voor mij. Het begon omdat ik iets wilde schrijven en maken over hoe het kampverleden van mijn opa (hij zat in Kamp Amersfoort tijdens de Tweede Wereldoorlog) mij heeft beïnvloed. Daar ben ik begonnen. Maar toen ik na ging denken over hoe een schok uit het verleden mij heeft beïnvloed, wilde ik ook iets maken over hoe in andere samenlevingen en andere gemeenschappen er ook nog meer van dat soort verhalen bestaan. En dat hebben we in Quake gecombineerd. Al die verhalen, al die seismische schokken die ons hebben gemaakt tot wie we zijn, tot een voorstelling die gaat over hoe cultuur ontstaat. Hoe leed doorwerkt in het nu, maar ook tot iets hoe wij als samenleving zijn geworden, tot wie we zijn en hoe we daar ook weer een nieuw iets tegenover zouden kunnen zetten.”

Quake podcast

Luister naar de Quake podcast: een interview met Casper Vandeputte in gesprek met Richard Kofi, programmeur bij Bijlmer Parktheater, kunstenaar, curator en oprichter van Project Wiaspora, de podcast voor revolutionaire futuristen en decolonized minds. Je kunt onze podcast ook beluisteren via Spotify of Anchor.

Quake Workshop

De voorstelling Quake is gemaakt door acht hartstochtelijk eerlijke performers die elk hun persoonlijke verhaal vertellen. Maar hoe vertel je jouw unieke verhaal? Leer het belang van je afkomst kennen en geef vorm aan je levensverhaal in de Quake workshop. GRATIS voor groepen/organisaties die minimaal 10 kaartjes kopen. Meer informatie vindt je op de website of door te mailen naar [email protected].

Credits

Tekst & regie: Casper Vandeputte
Spel: Ali Zanad, Giovanni Pisas, Isabelle Houdtzagers, Juan Zyad, Melisa Diktas, Noah van der Burgt, e.a. (versie 2020 ook met Daniel Kolf en Isabelle Kafando)

‘De opzwepende combinatie van vlijmscherpe teksten en energieke dans tilt de voorstelling tot grote hoogtes’
NRC Handelsblad

Trailer

Ontvang het laatste nieuws in de mail