Vijand Liliane Brakema met Noord Nederlands Toneel

do 31 maart 2022 20.30 uur, Middenzaal € 19,50
Vijand Noord Nederlands Toneel
VijandHero image

Niet eerder werd het zo tastbaar als de afgelopen tijd. Uit de hand gelopen demonstraties, bedreigingen van politici en journalisten en woedende reacties op social media. Op zoek naar houvast, klampen we ons vast aan ons ‘eigen gelijk’ en zoeken veiligheid door ons te wapenen tegen ‘de ander’. Zonder dat we het willen, ontstaat daardoor verharding en polarisatie. Meer dan ooit wordt duidelijk hoe makkelijk een gevoel van kwetsbaarheid en onzekerheid om kan slaan in angst en zelfs vijandigheid.

Regisseur Liliane Brakema raakte gefascineerd door die maatschappelijke verharding en nam dit als uitgangspunt voor haar voorstelling Vijand. Vijf kwetsbare mensen zoeken naar houvast. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een ongrijpbare wereld te duiden met taal, maar daardoor neemt vijandschap en conflict juist toe. Hoe kwetsbaarder ze zich voelen, hoe meer ze in hun zoektocht naar veiligheid van elkaar verwijderd raken.

Vijand is een voorstelling op het snijvlak van muziek, theater en dans die op zoek gaat naar het menselijke mechanisme achter vijandschap en polarisatie. Intuïtief ontvouwt zich een tocht langs beweging, taal en de muziek van Corrie van Binsbergen, langs menselijke kwetsbaarheid en egoïstische vijandigheid. Maar altijd gebaseerd op het geloof dat de mens moedig genoeg is om zijn eigen kwetsbaarheid en die van de ander onder ogen te kunnen komen. Want, zo stelt Brakema “De mooiste dingen komen voort uit samen kwetsbaar durven zijn.

 

 

TEASER

‘…ontwierp Brakema boeiend bewegingsmateriaal, waarin de spelers ineens spannende intenties aan hun onderlinge strijd meegeven….’
NRC Handelsblad
Ontvang het laatste nieuws in de mail