Architectuurprijs 2020 - Kunstlinie
Kunstlinie - Architectuurprijs 2020 - tuinhuis-almere-anja-de-graaff

Architectuurprijs 2020

De tweejaarlijkse editie van de APA is weer van start gegaan! Voor dit initiatief kunnen architecten en opdrachtgevers hun beste, meest bijzondere gebouw of project inzenden. Waar gaat de vakjury van de APA 2020 op letten? Identiteit & icoonwaarde, leefbaarheid & sociale cohesie, stimulerende omgevingen of particuliere woonbeleving. Niet alleen volwassenen gaan de inzendingen bekijken, de kinderjury van leerlingen van Basisschool de Caleidoscoop én een publieksjury beoordelen mee. Stemmen voor de publieksprijs kan via Almere Deze Week of direct via deze link.

Wie wordt de winnaar van de APA 2020? We weten het na de prijsuitreiking op maandag 1 februari 2021 (evenement is verplaatst van 29 november)! Bekijk alle informatie op architectuurprijsalmere.nl

Almeerse architectuur op de kaart

Met de APA 2020 maken we de ontwikkelingen en kwaliteit van de architectuur in Almere zichtbaar voor een groot publiek. De prijs is bedoeld voor ontwerpers, opdrachtgevers en gebruikers. In 2018 riep de vakjury Het Tuinhuis in Almere Haven, een ontwerp van Korthtielens Architecten, uit tot winnaar. Volgens de kinderjury verdiende 6th Avenue van Sluijmer en Van Leeuwen in Almere Poort hun prijs. Een eervolle vermelding ging naar het project Bosveld in Oosterwold van Bureau SLA – Zakenmaker.
Dit jaar wordt er in samenwerking met AlmereDezeWeek aan alle inwoners van Almere een stem toegekend voor de Publieksprijs.

De genomineerden

1. De Hoeve Nobelhorst, Heren 5 Architecten
2. Skills Garden, René Wormhoudt
3. Achillesveld, HundFalk Architecten
4. Zuidhuis, Daniel Venneman, Woonpioniers
5. Tiny Church, Pieter ter Veen, Blacklines
6. Labyrinth of the Senses, Arc2
7. Boomrijk, van Bergen Kolpa
8. San Francisco, Klunder Architecten
9. Duinport IV, KVB Architecten
10. Esplanade, Echo-UrbanDesign

Stemmen voor de publieksprijs kan via Almere Deze Week of direct via deze link.

Jury APA 2020

Voorzitter vakjury: Fenna Haakma Wagenaar
Fenna Haakma Wagenaar is architect/stedenbouwkundige en werkzaam als hoofdontwerper bij de gemeente Amsterdam. Daarnaast is ze lid van de commissie Welstand in Almere. Ze won in 1998 de Archiprix en werkte voor Crimson (Rotterdam), SANAA (Tokyo, o.a. Stadstheater Almere), Herzog de Meuron (Bazel) en OMA (Rotterdam). Als planner architect werkte ze in Londen, voor burgermeesters Ken Livingstone en Boris Johnson waar ze onder andere vocht voor betere woningen, resulterend in de London Housing Design Guide. Met liefde voor het optimistische en experimentele gedachtengoed van de naoorlogse stadsontwikkeling is zij, dé vrouw om de juryleden van Almere te adviseren bij De Architectuurprijs Almere.

Prof. Dikkie Scipio (Utrecht, 1963)
Ze is architect, bouwer, ontwerper, schrijver en founding partner van KAAN Architecten. Gedreven door een grote nieuwsgierigheid naar sociale en culturele ontwikkelingen in wetenschap, kunst en architectuur probeert zij deze te duiden vanuit een interesse in vakmanschap en de kwaliteit van het ambacht. Als architect houdt zij zich bezig met complexe projecten waarnaast zij zich gespecialiseerd heeft in musea en de combinatie van erfgoed en nieuwbouw. Sinds 2019 is Dikkie professor Architectural Design aan de Münster University of Applied Sciences in Duitsland. Ze mengt zich in het architectuur discours en geeft lezingen in binnen- en buitenland. Over haar projecten wordt veelvuldig nationaal en internationaal gepubliceerd.

Tracy Metz (California, 1954)
Ze is journalist, auteur en presentator. Ze komt oorspronkelijk uit Californië en kwam na haar studie naar Europa, waar ze in Nederland in de journalistiek terechtkwam. Ze schrijft kritisch en onafhankelijk met gezag én gevoel voor humor over architectuur, stedenbouw, natuur en landschap. Kortom: over onze verhouding tot de gebouwde en natuurlijke omgeving om ons heen. In 2012 richtte ze Stadsleven op, een boeiende live talkshow en digitaal magazine over het leven in steden. Sinds 2013 is zij directeur van het John Adams Institute, het centrum voor Amerikaanse cultuur in Nederland.

Ivonne de Nood (Middelburg, 1975)
Ivonne de Nood is opgeleid als landschapsarchitect. Aanvankelijk werkte ze als ontwerper openbare ruimte bij de gemeente Zwolle, vervolgens als landschapsarchitect bij de Dienst Landelijk Gebied en sinds 2008 bij de gemeente Almere. Ze werkte onder andere aan de concept Structuurvisie Almere 2.0, het bidbook voor de Floriade en de ontwikkelstrategie Oosterwold ‘Land-goed voor initiatieven’. Na te hebben gewerkt als bestuursadviseur van de wethouder Ruimte, Wonen, Wijken begeleidde ze als gebiedsregisseur de eerste ontwikkeling van Oosterwold. Momenteel werkt ze als projectdirecteur aan het actualiseren van het lange termijn perspectief en afspraken voor de ontwikkeling van Almere.

www.architectuurprijsalmere.nl

Ontvang het laatste nieuws in de mail
Aangemeld