Mural Helen ParkhurstHero image

Mural Helen Parkhurst

We leven in een wereld waarin meer dan ooit muren worden opgetrokken, letterlijk en figuurlijk. Het is tijd om met kunst deze ‘walls of separation’ te transformeren naar ‘walls of connection’. Masterpeace, de internationale organisatie die zich inzet voor een toekomst met minder conflict op de wereld, heeft leerlingen van Helen Parkhurst samen gebracht met de Syrische kunstenaar Mahmoud Alnahas. Samen hebben zij een grote muurschildering maken in Kunstlinie.

Het schetsen van hun droom van verbinding was een thuiswerkopdracht voor de 3MAVO-leerlingen van Helen Parkhurst. “Ik dacht meteen aan een groot oog,“ vertelt Jasmina. Haar beste vriendin Aliya vult haar direct aan: “We willen ‘equality’ zien. Met je ogen kun je zien, maar het is belangrijk dat je met dié ogen ook gelijkheid ziet. Daarom hebben wij een oog getekend met een wereldbol erin met mensen uit verschillende culturen die naast elkaar staan.” Kunstenaar Alnahas heeft aan de hand van de ruim 28 tekeningen aangeleverd door Helen Parkhurst een groot ontwerp gemaakt voor op de foyer-muur in Kunstlinie. Aliya: “Het oog moet echt op onze ‘wall of connection’.

Om het leuk met elkaar te hebben, moet je elkaar als hetzelfde zien. We zijn allemaal anders, hebben een ander karakter, maar uiteindelijk zijn wij allemaal mens.” Jasmina:
“Precies. Het oog als symbool voor awareness.“ Het leuk met elkaar hebben was door de afgelopen coronatijd wel een stuk lastiger. ‘We appen elkaar veel. Als we naar school moesten voor een toets, gingen wij daarna wel nog even samen kletsen”, blikt Aliya terug. Jasmina: “Elkaar spreken via schermpjes is natuurlijk heel anders. Live is beter. Maar als je elkaar goed verstaat, echt naar elkaar luistert, kan dat ook als je met elkaar belt.” “De afgelopen maanden heb ik vooral mijn familie erg gemist. Wij zien elkaar normaal veel. Gelukkig heb ik Jasmina als vriendin. Die is super vrolijk en zegt altijd dat alles goed gaat komen.” Jasmina: “Aliya geeft mij ‘structure’ en helpt mij met ‘fashion’. Ze heeft echt goeie fashion. Aliya is altijd gezellig en goed om mee te praten.”

Mahmoud Alnahas
De twee vriendinnen hebben er echt naar uit gekeken om begin maart met street artist Mahmoud Alnahas een mural te gaan maken in Kunstlinie. Aliya: ,,Best wel cool dat een
professional jouw tekening opneemt in zijn kunstwerk en dat dat werk straks op de hele wand (van de Citylounge, red.) in Kunstlinie te zien is. Ik heb daar met ballet vaak opgetreden.” “Ik ben benieuwd hoe hij de ideeën van de anderen, allemaal compleet verschillende mensen, in één kunstwerk gaat zetten. Dan moet je de ander echt goed begrijpen”, besluit Jasmina. “‘Connection’ daar draait het om. Elkaar willen zien. Ik hoop dat de mensen die onze mural zien dat begrijpen!”

Ontvang het laatste nieuws in de mail