Open Monumenten DagHero image

Open Monumenten Dag

De Open Monumenten Dag startte in Almere in 1996 als Jonge Monumenten Dag, want de stad was nog jong. In 2019 kreeg Almere haar eerste officiële monument, het politiebureau van Rem Koolhaas in Almere Haven, en vanaf dat moment vieren we officieel de Open Monumenten Dag. We vragen aandacht voor de bijzondere architectuur, stedenbouw en landschap door de hele stad en doen dat ‘op locatie’.

We werken samen met andere gemeentelijke instellingen en personen hier en elders in Almere. Allemaal houden we het landelijke thema als richtlijn voor onze activiteiten: samenhangend, dynamisch en verhelderend, voor jong en oud.

Kunstlinie organiseerde op zaterdag 11 september een digitale workshop waar door middel van videogame Minecraft een poging gedaan wordt om architectuur toegankelijker te maken.

Monumenten zijn vaak ‘gesloten’ gebouwen. Daarnaast zijn deze plekken niet voor iedereen vanzelfsprekend toegankelijk. Mensen met een fysieke beperking krijgen dikwijls te maken met ontoegankelijkheid en kunnen daardoor niet volledig deelnemen. Kunstlinie zal monument en toegankelijkheid met elkaar verbinden op een manier waarbij iedereen mee kan denken over oplossingen: in de digitale wereld.

Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders wordt vertaald in Minecraft en de deelnemers ontwerpen in samenspraak met mensen met een fysieke beperking oplossingen op het gebied van toegankelijkheid. Vanuit het basisontwerp worden knelpunten opgespoord, geanalyseerd en opgelost door de deelnemers van de workshop onder leiding van Thomas Bosch, spelontwikkelaar en eigenaar van Startup Cubefields.  Alle deelnemers bezochten op 11 september het gebouw en onderzoeken gezamenlijk welke belemmeringen zich voordoen en waar zich die in het gebouw bevinden. De jongeren passen het gebouw ‘digitaal’ aan, waardoor de toegankelijkheid wordt verbeterd en het resultaat kan dienen als inspiratie voor mogelijke aanpassingen. Op deze manier verkrijgen de jongeren zonder fysieke beperking inzicht in de uitdagingen van mensen met een fysieke beperking.

Tot en met de week van de toegankelijkheid (4 t/m 10 oktober) krijgen de deelnemers nog de kans om besloten aan het ontwerp te werken.  Hierna wordt het ‘Digitale Monument’ gepresenteerd aan Gemeente Almere.

Lees het verslag van 11 september hier.

Ontvang het laatste nieuws in de mail