KENNISATELIER

De boer als buur

 

Woningen op boerenerf biedt veel maatschappelijke voordelen, want wonen op het erf van een actieve boerderij leidt tot nieuwe communities, slaat een brug tussen stad en platteland en zorgt dat buitengebieden vitaler worden en blijven. Juist in een periode waarin de tegenstelling platteland versus (rand)stad steeds scherper lijkt te worden een belangrijk winstpunt. Daarnaast zorgt het bij toekomstige projecten zorgen voor inkomsten die de boer kan gebruiken voor duurzamere landbouw en het draagt bij aan het verminderen van de woningnood.

PILOT

Het pilotproject Vliervelden in Almere Oosterwold laat zien dat wonen op het boerenerf veel maatschappelijke voordelen oplevert. Regelgeving en koudwatervrees bij sommige gemeenten zorgen dat deze ontwikkeling nog onvoldoende van de grond komt. Het kennisatelier De boer als buur op 15 mei a.s. moet daar verandering in brengen. Vliervelden is een ecologische gemeenschap in de wijk Oosterwold. Het boerenechtpaar Tom Saat en Tineke van den Berg runt de biologisch-dynamische boerderij van 200 hectare. Op het boerenerf staan naast de hooischuur en de koeienstal 7 vrijstaande woningen en een appartementengebouw met 21 woningen. Vooral dat laatste maakt deze ontwikkeling zo uniek. Een ecologische winkel van Odin met een koffiecorner completeren dit bijzondere geheel. Vliervelden was vanaf het begin al zeer duurzaam en biologisch-dynamisch, maar voor boeren die de stap naar duurzame landbouw willen zetten biedt woningbouw de kans om dat ook daadwerkelijk te doen.

KENNIS DELEN

Op dit moment levert landelijke wet- en regelgeving bij bestemmingsplannen nog beperkingen op voor het wonen op een boerenerf. Daarnaast is nog sprake van hindercirkels waarmee rekening gehouden moeten worden bij agrarische activiteiten. De gemeente Almere en de provincie Flevoland onderzochten hoe een combinatie van een vitaal boerenbedrijf met extra woningen op het boerenerf toch mogelijk is. Die kennis brengen gemeente en provincie in tijdens het kennisatelier op 15 mei. Ook ontwikkelaar Vink Bouw, architect Daniëlle Huls, bewoners en uiteraard het boerenechtpaar Tom Saat en Tineke van den Berg delen hun kennis en ervaringen. Een excursie aan Vliervelden maakt deel uit van het kennisatelier. Het kennisatelier eindigt met een oproep aan de landelijke, provinciale en gemeentelijke politiek om meer initiatieven als Vliervelden mogelijk te maken.

MEER INFO?

Wil je meer weten over het Kennisatelier? Ga dan naar de website van De boer als buur


Fotografie Judith Jockel


Fotografie Judith Jockel


Fotografie Judith Jockel


Fotografie Judith Jockel


Fotografie Judith Jockel


Fotografie Judith Jockel


Fotografie Judith Jockel