Educatie

De kunst van het kijken

 

Kunstlinie is de culturele kern van Almere. Een plek waar jong en oud zich verwondert, plezier maakt en geniet. Onze educatieve programma’s zijn altijd interactief en de bijbehorende workshops worden gegeven door ervaren museumdocenten. We gaan in gesprek met leerlingen. We leren ze open en zonder oordeel waar te nemen, te ontdekken en zichzelf te uiten. We willen dat leerlingen vertrouwd raken met praten over kunst, zonder waardeoordeel. Door open vragen te stellen waarbij geen sprake is van goed of fout leren we leerlingen vertrouwen op wat ze zien, voelen en denken. Zo maken we van jouw leerlingen kritische kijkers die zich durven uit te spreken. 

Onze docenten zijn opgeleid om leerlingen op een persoonlijke manier kennis te laten maken met kunst, theater of architectuur. We vragen leerlingen altijd om vanuit hun eigen perspectief mee te praten. In gesprek met de docent komen ze er vervolgens achter wat ten grondslag ligt aan het kunstwerk, zodat zij uit eigen perspectief en de vergaarde kennis wellicht een geheel andere zienswijze creëren.

“Het gaat allemaal om dat ene moment: een eerste keer dat je een bepaald kunstwerk of gebouw bekijkt of een theater achter de schermen in werking ziet”.

Lotje Pasteuning – Programmamanager

Zo’n eerste blik is allesbepalend, omdat het een emotie oproept -zoals verwondering- en visueel aangrijpt. Hier willen we langer bij stilstaan door de blik van leerlingen op een creatieve manier te verruimen: wat zien ze en wat voelen zij daarbij? Wat kunnen we nog meer ontdekken? In Kunstlinie maken we samen nieuwe verhalen die alles vertellen over het individu en de wereld om hen heen. Ze leren dat we allemaal anders kijken en denken.

MEER WETEN?

Op vertoon van je docenten-pas ben je altijd welkom om Kunstlinie gratis te bezoeken en geïnspireerd te raken (m.u.v. de voorstellingen). Wil je graag een programma op maat of net iets anders dan wij aanbieden? Neem dan contact met ons op.

 

MA t/m VRIJ van 9:0017:00

educatie@kunstlinie.nl

Claartje Auf dem Brinke-Bleker
Educator