Space Waste Lab was vanaf 5 oktober 2018 t/m 19 januari 2019 te bezoeken in Kunstlinie. Tijdens die periode waren er vier weekenden waarin ’s avonds een licht performance te zien was op het Esplanade plein.
Er zweven meer dan 29.000 objecten, groter dan 10 centimeter, rond in de ruimte. Dat is space junk; afgebroken stukjes van een satelliet of een raket. Dit afval kan, door botsingen met onze huidige satellieten, nog meer ruimteafval veroorzaken en onze digitale communicatie verstoren. Niemand weet hoe ze dit probleem moeten oplossen.
De Nederlandse kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde, bekend van bekroonde, interactieve projecten zoals Waterlicht, Smog Free Project en Icoon Afsluitdijk, kondigt de start aan van een nieuw grootschalig project: Space Waste Lab. Dit is een lange termijn programma om een nieuw perspectief op ruimteafval te creëren.
Daan Roosegaarde: “We moeten op een betere manier naar de ruimte kijken. Wat is ruimteafval, hoe kunnen we het opruimen en wat kunnen we ermee? Space Waste is de smog van ons universum.”
Space Waste Lab
Het Space Waste Lab van Daan Roosegaarde is een levend laboratorium dat ondersteund wordt door ruimte-experts zoals ESA, NASA, studenten en bezoekers. Het Space Waste Lab laat het publiek niet alleen kennismaken met ruimteafval als bedreiging, maar ook als een potentiële bron voor nieuwe creativiteit. Fase één begint buiten bij een grote, unieke installatie inclusief LED’s en realtime tracking informatie. Het Space Waste Lab bestond uit een educatief programma met een origineel stuk ruimteafval en randprogrammering Space @ KAF.
Over Daan Roosegaarde
Roosegaarde studeerde af aan het Berlage instituut met een master in de architectuur. In 2007 richtte hij Studio Roosegaarde op waar hij samen met een team ontwerpers en ingenieurs werkt aan een betere toekomst. Samen ontwikkelen zij ‘Landschappen van de Toekomst’, slimme duurzame prototypes voor de steden van morgen. Roosegaarde is uitgeroepen tot Young Global Leader bij het World Economic Forum en Kunstenaar van het jaar 2016 in Nederland.
Onze partners: Rabobank Almere, Cultuurfonds Almere, Gemeente Almere, Provincie Flevoland, Fonds Verstedelijking Almere, ESA, Almere City Marketing en Almere Centrum.