Wereldwijd ontketent de moord op George Floyd (opnieuw) luid protest tegen institutioneel racisme. Ook in Nederland laten duizenden betogers hun stem horen. Op 14 juni maakten zo’n 3.000 Almeerders een vuist tegen racisme in ons eigen land. Een vreedzame en rustige bijeenkomst, waar de protestborden het hardste schreeuwden. Kunstlinie Almere Flevoland verzamelde de protestborden en ging op zoek naar de verhalen achter de borden. Deze borden vormden de basis voor de tentoonstelling Why the Caged Birds Sing, in het najaar van 2020.
Met kunst als vertrekpunt om te reflecteren op de wereld, werd er in de tentoonstelling aandacht besteed aan kunstenaars als Iris Kensmil, Akwasi, AiRich, Florian Frey, Rossel Chaslie & Fabrice Jongeneelen en Richard Kofi, voor wie racisme en ongelijkheid belangrijke onderwerpen zijn in hun werk. Daarbij werd er een inkijkje gegeven in hun maakproces en lieten zij zien waarom zij ervoor kozen om wat hen beweegt te uiten in de vorm van kunst.
Via de beeldende kunst keerden we vervolgens weer terug in Almere. Foto’s van het protest, gemaakt door documentaire fotograaf Geronimo Matulessy, en protestborden vormden het decor voor de persoonlijke verhalen van demonstranten en organisatoren van het protest. Dit gaf inzicht in de impact van racisme op individueel niveau. Het is een spiegel voor introspectie en een springplank naar een respectvol debat over de weg naar een samenleving met gelijke kansen voor iedereen.
Livestreams
Om verdieping en inspiratie aan te bieden, organiseerden we twee livestreams. In de eerste livestream ontrafelde Domenica Ghidei Biidu in gesprek met Aldith Hunkar de oorzaken en gevolgen van institutioneel racisme. In de tweede livestream besprak Mitchell Esajas het racisme manifest.
Livestream Antiracisme-manifest: Mitchell Esajas
Moet het onderwijs meer aandacht besteden aan het slavernijverleden? Hoe kunnen we racisme in de zorg aanpakken? Mitchell Esajas, co-founder van de New Urban Collective en The Black Archives, is één van de initiatiefnemers van een landelijk manifest met concrete oplossingen tegen racisme. Het manifest wordt binnenkort aangeboden aan premier Mark Rutte, een aantal Tweede Kamerleden en de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam. In de livestream op 15 november 2020 ging Mitchell in gesprek met onder andere Karim Amghar over het manifest.
Bekijk de livestream hieronder terug:
Livestream Institutioneel racisme: Domenica Ghidei Biidu
Vooroordelen en onbewuste gedragspatronen zitten diep ingebakken in de Nederlandse samenleving. Tijdens deze livestream ontrafelt Domenica Ghidei Biidu in gesprek met Aldith Hunkar de oorzaken en gevolgen van institutioneel racisme. Domenica is onder meer strategisch adviseur, mensenrechtenadvocaat en vertegenwoordigt Nederland in de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie (ECRI). Met deze jarenlange kennis en ervaring verschaft zij inzicht in de grote lijnen van de problematiek. Wat betekent institutioneel racisme anno 2020? Hoe kunnen we dit veranderen?
Bekijk de livestream hieronder terug:
Why the Caged Birds Sing werd mede mogelijk gemaakt door VSBfonds en Mondriaanfonds.