De Mix

Ritme in de polder

 

12 musea, 12 NS stations, 12 steden. Dat is De Mix Nederland, een duo tentoonstelling waarin historische fotocollecties een inspiratiebron zijn voor hedendaagse fotografen. Een verrassende ontdekkingsreis door het Flevoland van toen en nu. Uitgangspunt voor deze Flevolandse editie is het werk van Ger Dekkers (1929 – 2020), waarop fotograaf Paul Brouns (1967) reageerde met foto’s van zijn hand.

Ritme in de Polder toonde nieuw werk van Paul Brouns, geïnspireerd op het oeuvre van Ger Dekkers. Beide aangetrokken door het mensgemaakte landschap, waarin standpunt, sequentie en ritme een belangrijke rol spelen. De reis begon op station Almere Centraal. Een betekenisvolle buitenlocatie, aangezien Brouns als kunstacademie student zijn inspiratie vond in het ‘bewegende zoekvenster’ van de treincoupé waardoor hij het landschap van Dekkers zag verglijden.

De tentoonstelling terugkijken? Klik HIER voor een virtuele tour


“Hij beschikt over het vermogen om óm de dingen heen te kijken en iets anders te zien dan wat een voorbijganger registreert”

Alex de Vries

GER DEKKERS (1929-2020)

Het Nederlandse landschap neemt een centrale plaats in het werk van Dekkers in. Dekkers fotografeert in reeksen, waarbij alleen het standpunt van de kijker telkens net iets verandert, als in een bewegend beeld. Het resultaat is een sequentie van hetzelfde beeld, waarbij de nadruk wordt gelegd op de horizon en de platheid van het Nederlandse land. Dekkers’ werk concentreert zich op het Nederlandse landschap dat door de mens is ontworpen zoals: polders, dijken, sloten en bollenvelden. Flevoland is de provincie waar Dekker het grootste gedeelte van zijn oeuvre heeft gemaakt.

PAUL BROUNS (1967)

Kunstenaar en fotograaf, gevestigd in Almere. Bij het kijken naar de wereld wordt hij keer op keer aangetrokken door de abstracte schoonheid van architectuur in binnen- en buitenland. Vaak fotografeert hij façades van gebouwen, die hij frontaal en zonder veel omgeving in beeld brengt. Daarmee vestigt hij alle aandacht op ritmiek, licht en oppervlak van het afgebeelde gebouw zelf. Door hun visuele intensiteit hebben de beelden van Paul Brouns vaak een hypnotische aantrekkingskracht.

STICHTING BEELDMIX

Ritme in de polder is de derde in een nieuwe serie exposities van De Mix Nederland, en is een initiatief van stichting Beeldmix samen met NS en ProRail. Bij iedere editie van De Mix worden historische fotocollecties gebruikt als bron van inspiratie voor hedendaagse Nederlandse fotografen. De spannende, prikkelende en soms vertederende combinaties resulteren in een verrassende ontdekkingsreis door het Nederland van toen en nu.

ALMERE CS

Voor NS en ProRail is het belangrijk dat stations een fijne plek zijn om te verblijven. “Het station verbindt mensen met elkaar en vergroot hun wereld. Door de stations te gebruiken als buitenlocatie voor de exposities wordt het een betekenisvolle bestemming en ontstaat er een hele mooie wisselwerking tussen museum en station. Reizigers worden op het station nieuwsgierig gemaakt naar de expositie in het museum en het publiek heeft een extra reden om naar het station te gaan om de expositie ook daar te beleven.

De Mix Nederland is een initiatief van stichting Beeldmix samen met NS en ProRail.