Echo’s van Istanbul

Een audio- en ervarings-installatie over psychose en wat die met zijn omgeving doet. Echo’s van Istanbul is onderdeel van het multidisciplinaire project ‘Universum van de Waanzin’ van de talentvolle kunstenaar Michaël Bloos. Zijn voorstelling ‘Istanbul, bericht van de andere kant’ ontving lovende recensies. 

Op 7 december 2017 worden kunstenaar Michaël Bloos en zijn zus gebeld door het ministerie van buitenlandse zaken: “Jullie vader is alles, inclusief zichzelf, kwijtgeraakt in de straten van Istanbul, waar hij nu is weten we niet.” De zoektocht van broer en zus door de oude stad op de grens van Oost en West, betekent voor Bloos niet alleen een startpunt van een fysieke zoektocht. Ook vormt de reis naar zijn psychotische vader het startsein van een zoektocht naar zijn eigen verhouding tot waanzin en angst om gek te worden.

Samen met geluidskunstenaar Lucas Kramer verwerkt hij deze ervaring in de installatie Echo’s van Istanbul. Laat je geest dwalen in het grid dat ze bouwden. Tussen de schaduwen van veranderende kaders zou je je in Plato’s grot kunnen wanen. Het harde staal draagt de kwetsbare bollen, dromenvangers, maar ook oude waterzakken waar het slagwerkinstrument de udu op gebaseerd is die je hoort in de soundscape. Neem gerust plaats op een van de stoelen en laat de trillingen je in beweging zetten. We horen een gezin – de vader, moeder, broer en zus – en zien hoe elke emotie, elk geluid een ander patroon vormt in het water. Het water dat in de vorm van de Bosporus niet alleen een stad en een land in tweeën klieft maar ook de oosterse van de westerse wereld scheidt. In vorm, geluid, licht en schaduw ontvouwen zich flarden van een verhaal. Zoals ook ons besef van tijd, herinnering en de psychose zelf bestaat uit flarden.

Echo’s van Istanbul is gemaakt i.s.m. Museum Dr. Guislain en Stichting Nieuwe Helden Tot stand gekomen met steun van Dr. Vaillant Fonds, de Nederlandse Ambassade in België en BNG Cultuurfonds.