[GEANNULEERD] African Diaspora Performing Arts Festival

Theatervoorstelling Kormantse
In het kader van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden heeft Untold de voorstelling Kormantse geproduceerd  in coproductie met Black Harmony. De voorstelling begint in het Kormantse gebied in het huidige  Ghana. Tijdens de Trans-Atlantische slavernij ging men hier in verzet met onder andere strategie en  spirituele kracht vanuit dit gebied. Vandaag de dag kennen we binnen de Afro-Surinaamse Winti de entiteit Kromanti.  

Waar komt deze entiteit vandaan en hoe is het tijdens het verzet in het Caribisch gebied ingezet?  Tijdens Kormantse kom je erachter wat we weten over de Kromanti winti. De kennis die in de  voorstelling wordt gedeeld is verzameld door Blaka Online, Otmar Watson, Orlando Ceder en Desta  Deekman. Ook zijn Nana Efua (beter bekend als Marian Markelo) en Tata Dompo Juliën Zaalman  geraadpleegd om hun kennis te delen ten behoeve van deze voorstelling.  

Kormantse toont immaterieel erfgoed in de vorm  van zang- en dans tradities en gebruiken van Afrikaanse Surinaamse diaspora.  

 

Het voorprogramma zal worden verzorgd door Be Your Own Hero uit Suriname.
Be Your Own Hero is een gevestigde dansschool in Suriname en is speciaal voor het festival in Nederland. Ze verzorgen een korte dansproductie waarin de roots van Suriname centraal staan aan de hand van Surinaamse muziek en dans.

 

African Diaspora Performing Arts Festival
Op 17, 18, 19, 24 & 25 november 2023 presenteert Untold de 6e editie van het African Diaspora Performing Arts Festival (ADPAF), met een programma vol dans- en muziekvoorstellingen in Kunstlinie, het Bijlmer Parktheater en Theater Zuidplein.

Het ADPAF-thema voor dit jaar, ‘Slavery and Resistance’ staat in het teken van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden 2023. Dit gedenkwaardige thema werpt een licht op de onmenselijke misdaden tegen de mensheid tijdens de slavernijperiode, en belicht vertelde en onvertelde verhalen uit die tijd. Untold plaatst dit cruciale thema centraal in hun festival. Kunstenaars en gezelschappen zullen zich in hun voorstellingen en optredens laten leiden en inspireren door de verhalen, culturen en rituelen die voortkomen uit de slavernijgeschiedenis

Het motto van ADPAF is:
Je hoeft niet naar het continent Afrika af te reizen om African Performing Arts te zien en te ervaren. Daarvoor organiseert Untold i.s.m. Eternity en Black Harmony het African Diaspora Performing Arts festival!