Folkert de Jong

De Nederlandse beeldhouwer Folkert de Jong staat bekend om zijn levensgrote sculturen die vaak gemaakt zijn van polystyreen, polyurethaanschuim en andere materialen. Zijn werken verkennen thema’s zoals macht, politiek, en historische gebeurtenissen, vaak met een satirische of ironische ondertoon. De Jong heeft internationaal tentoongesteld en zijn werk is te vinden in verschillende museale collecties over de hele wereld. De oorsprong van zijn werken vinden iets dichterbij huis plaats, namelijk in de Cultuurdome in Almere, waar sinds een jaar zijn atelier gevestigd is.  

“Dit is het mooiste atelier dat ik ooit heb gehad. Kijk eens hoe groot het is! Dat had ik in in mijn woonplaats Amsterdam nooit kunnen vinden. Overdag is het in dit pand heerlijk rustig. Ik zet dan een mooi muziekje op; dat kan variëren van oude hiphop tot klassiek. Muziek helpt mij om in de mood te komen en om vrijer te denken. Als ik bezig ben om een been te maken voor een kunstwerk en ik kom er gaandeweg achter dat het toch meer op een arm lijkt, is dat ook prima.


Mijn werk is visueel heel aantrekkelijk en ogenschijnlijk grappig en licht

Folkert de Jong

Mijn werk is visueel heel aantrekkelijk en ogenschijnlijk grappig en licht. De roze en blauwe kleuren zijn vrolijk. Maar als je het nader bestudeert zit er een onprettig verhaal achter. Ik kies er bewust voor om bijvoorbeeld met styrofaam polystyreen (een vorm van piepschuim/isolatiemateriaal) te werken. Dit materiaal werd ontworpen door een chemische fabriek in de Verenigde Staten om chemische wapens te laten drijven in de oceaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog groeide de productie en werd het steeds meer gebruikt in alledaagse consumentenproducten. De meeste mensen hebben geen idee wat de oorsprong en geschiedenis is van bepaalde materialen. Ik vind kunst een goed medium om bewustwording te creëren.


fotografie: Aad Hoogendoorn


fotografie: Aad Hoogendoorn


fotografie: Aad Hoogendoorn

De held, de schurk en de waarheid

Geschiedenis speelt sowieso een grote rol in mijn werk. De tentoonstelling De held, de schurk en de waarheid is een verzameling van beelden van historische figuren. Ik vind het daarbij interessant om te spelen met de geschiedenis. Hoe zou het zijn als de Amerikaanse president Abraham Lincoln zwart was? En zou de positie van vrouwen anders zijn als Maria de vrouwelijke Jezus zou zijn? Dat zijn dingen die mij prikkelen. Ik zie de figuren die ik maak als acteurs. Zelf ben ik dan de regisseur en denk ik na over welke beleving ik wil meegeven aan het publiek. Ik wil dat bezoekers onderdeel worden van de scène. Het is best theatraal wat ik doe. Door de toevoeging van audioverhalen van schrijvers en acteurs hebben de beelden nog meer duiding gekregen. Vooral de dialoog geschreven door Abdelkader Benali ‘Elk woord een kogel’ vind ik goed. Abdel- kader heeft een waanzinnig spannende dialoog geschreven die plaats vindt tussen twee guerillastrijders. De stemacteur die de tekst heeft ingesproken maakt van mijn kunstwerk een levens- echte en aangrijpende ervaring. Het was voor mij een fijne verrassing dat de schrijvers actualiteit aan de figureren hebben kunnen geven.”

Bezoek de tentoonstelling!

De tentoonstelling De held, de schurk en de waarheid is een initiatief van curator Johan Idema en te zien vanaf 19 september t/m
5 januari 2025 in de Kunsthal van Kunstlinie. Kijk hier voor tickets en meer informatie.