Online verdieping op het racismedebat
Why the Caged Birds Sing is een krachtige, actuele tentoonstelling en biedt een podium aan de antiracisme-demonstranten. Daarnaast is er veel aandacht voor kunstwerken van Iris Kensmil, Akwasi, AiRich, Kunstcollectief Freymenn en Richard Kofi, die de thema’s racisme en ongelijkheid verankeren in hun werk. De bezoeker krijgt een inkijkje in hun relatie tot de thematiek en waarom zij ervoor kiezen om wat hen beweegt te uiten in hun kunst.
Vanwege de aangescherpte maatregelen omtrent COVID-19 is Kunstlinie tijdelijk gesloten, de tentoonstelling is daarom verlengd t/m 6 december. Om u toch verdieping en inspiratie te bieden, ontwikkelde wij een alternatief programma bestaande uit een online magazine en livestreams.
Livestream Institutioneel racisme: Domenica Ghidei Biidu
Vooroordelen en onbewuste gedragspatronen zitten diep ingebakken in de Nederlandse samenleving. Tijdens deze livestream ontrafelt Domenica Ghidei Biidu in gesprek met Aldith Hunkar de oorzaken en gevolgen van institutioneel racisme. Domenica is onder meer strategisch adviseur, mensenrechtenadvocaat en vertegenwoordigt Nederland in de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie (ECRI). Met deze jarenlange kennis en ervaring verschaft zij inzicht in de grote lijnen van de problematiek. Wat betekent institutioneel racisme anno 2020? Hoe kunnen we dit veranderen?
Datum: Vrijdag 13 november
Tijd: 19.00 – 20.00 uur
Meer info & aanmelden
Livestream Antiracisme-manifest: Mitchell Esajas
Moet het onderwijs meer aandacht besteden aan het slavernijverleden? Hoe kunnen we racisme in de zorg aanpakken? Mitchell Esajas, co-founder van de New Urban Collective en The Black Archives is één van de initiatiefnemers van een landelijk manifest met concrete oplossingen tegen racisme. Het manifest wordt binnenkort aangeboden aan premier Mark Rutte, een aantal Tweede Kamerleden en de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam. In de livestream op 15 november gaat Mitchell in gesprek met o.a. Karim Amghar over het manifest.
Datum: Zondag 15 november
Tijd: 19.00 – 20.00 uur
Meer info & aanmelden
________________________________________
Lees nu ons online magazine!
“There is no greater agony than bearing an untold story inside you.” —Maya Angelou. Verhalen en ervaringen over racisme zijn lange tijd taboe geweest. Sinds de dood van George Floyd is de wereld opnieuw wakker, ook Nederland.
Aanvullend op de tentoonstelling Why The Caged Birds Sing hebben wij een online magazine ontwikkeld. Zo geven we éxtra aandacht aan die bijzondere verhalen van kunstenaars en initiatiefnemers. Laat je inspireren!
________________________________________
Educatie
Voor het onderwijs (vanaf PO groep 7) bieden wij educatieve programma’s aan bij deze tentoonstelling vanaf 7 september. Klik hier voor meer informatie.
________________________________________
Pers reactie
Almere, 10 september 2020
Via de media hebben wij de reactie van de PVV op onze tentoonstelling ‘Why the Caged Birds Sing’ vernomen. Of beter gezegd: de reactie op het feit dat Akwasi deel uitmaakt van de kunstenaarsselectie.
Sommige kunst is met een uitsluitend esthetische reden gemaakt. Het merendeel van de kunst gaat dieper dan dat en reflecteert op de belevingswereld van de kunstenaar en op de maatschappij. Juist die kunst vinden wij relevant om te tonen, omdat dit leidt tot interessante (innerlijke) dialogen bij de beschouwers en bij ons als instelling. Daarbij gaat het er niet altijd om dat we het eens zijn met de boodschap van ieder kunstwerk dat we tonen. Een tentoonstelling is geen politiek programma, maar biedt ruimte aan reflectie op onze wereld met kunst als vertrekpunt. En dat schuurt soms, maar dat is natuurlijk ook de functie van onze Kunsthal. Wij nodigen politici van harte uit om in de toekomst een tentoonstelling die vragen oproept te bezoeken en een gesprek met ons aan te gaan.
De voor de tentoonstelling geselecteerde gedichten van Akwasi zetten geenszins aan tot geweld. Zij bieden een zeer ontroerend inzicht in hoe racisme ook de leefwereld van kinderen kan raken.