Stille Wateren expositie Almere

Stille Wateren

De Zuiderzee, de zeebodem waarop Almere is gebouwd, was hét scheepvaartknooppunt dat Nederland tot een van de welvarendste landen ter wereld maakte. Daarmee heeft Almere meer geschiedenis met het slavernijverleden dan vaak wordt verondersteld. De nawerking van dit slavernijverleden zit nog diepgeworteld in de nazaten, velen ook bewoners uit onze stad. Acht van hen vertellen openhartig hun verhaal en nemen je mee in wat hen heeft geraakt en gemaakt.  

De expositie Stille Wateren vertelt het eerlijke verhaal over ons gezamenlijk slavernijverleden en de impact hiervan op de huidige samenleving. Met bijzondere aandacht voor de verbinding met Flevoland en de omliggende wateren.

Een bezoek aan de expositie is een diepgaande duik in de geschiedenis, alsof je er middenin staat. Een mix van interactieve installaties, beelden en kunstwerken vertellen het verhaal over de cruciale periode van de Nederlandse slavenhandel en de connectie met De Zuiderzee.





JeanPaul Paula werkt als creative director, stylist, fotograaf en regisseur. In zijn werk staan thema’s als diversiteit, gender en racisme centraal.  JeanPaul Paula is opgegroeid in Almere en heeft de wereld over gereisd voor samenwerkingen met modemerken Jean-Paul Gaultier, Calvin Klein en artiesten FKA Twigs en Kali Uchis. Zijn regiewerk is te zien in projecten met Vogue UK en Dazed & Confused. Samen met film regisseur, schrijver en multidisciplinair kunstenaar Rafik Opti, afgestudeerd aan de Nederlandse Filmacademie Amsterdam en bekend van de documentaire film ‘Zwart Geluk (Blaka Koloku)’ een afrofuturistische film waarin Opti uiteenlopende verhalen van Zwarte mensen in Amsterdam verkent, vertellen de kunstenaars in Stille Wateren een genuanceerd en impactvol verhaal over de Nederlandse slavenhandel, gepresenteerd in een video instellatie. Een verhaal voor en door Almeerders.

Een bezoek aan Stille Wateren moedigt je aan om na te denken over de verbanden tussen de onrechtvaardigheden uit onze geschiedenis en de uitdagingen van nu. Waar staan we nu? En waar willen we naar toe?

Aanvullend randprogramma voor kinderen

Terwijl de volwassenen de impactvolle tentoonstelling Stille Wateren bezoeken, maken kinderen (tot 8 jaar) op spelende wijze kennis met ons slavernijverleden in de speelexpo van ArtPlayground Sankofa: De Wereld van Boebalas. De speelexpo is een licht en vrolijk reisverhaal dat met alle kleine bezoekers teruggaat naar de West-Afrikaanse roots.

Stille Wateren is onderdeel van een breder programma binnen Kunstlinie in het kader van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Deze impacttentoonstelling wordt in samenwerking gemaakt met SMOA – Stichting Multiculturele Organisatie Almere

Illustratie: BlackChildish

Lara van Musea Bekennen Kleur bracht een bezoekje aan Stille Wateren en ArtPlayground speelexpo Sankofa – De wereld van Boebalas. Bekijk de museumvlog hieronder!

Kunstlinie spreekt zich, samen met verschillende Nederlandse erfgoedinstellingen, uit en staat op tegen institutioneel racisme en alle andere vormen van discriminatie. Daarom hebben wij ons verenigd binnen het platform Musea Bekennen Kleur om samen in actie te komen voor diversiteit en inclusie.