T-HUIS IN JE EIGEN STADHero image

T-HUIS IN JE EIGEN STAD

PODCAST AFLEVERING 1 

Hoe ziet jouw toekomstig Almere er uit? Wat is van waarde en wat is er nodig op de langere termijn? Inwoners én experts gaan hierover in gesprek, onder leiding van Sophie Stravens. De podcasts zijn bedoeld voor iedereen in Almere die zich betrokken voelt bij de gebouwde omgeving. Op de dag van de Architectuur wordt de eerste aflevering opgenomen met het thema T-Huis in je eigen stad.

Wil jij er live bij zijn? Meld je dan nu aan via [email protected]

Verandering in de stad is onontkoombaar. Een nieuwe stad heeft vaak de neiging om vooral vooruit te willen kijken en te groeien. In Almere hebben inwoners echter behoefte aan meer waardering voor hun bestaande stad. In de komende jaren zullen namelijk duizenden woningen, nieuwe voorzieningen en werkgelegenheid aan de bestaande wijken worden toegevoegd. Wat zijn de gevolgen van al deze veranderingen voor de kwaliteiten van hun suburbane leven? Waar moet op gelet worden?

In deze eerste podcast aflevering van Stichting Polderblik staan we stil bij het suburbane geluk in de bestaande stad. Waar bestaat dat suburbane geluk in Almere nu precies uit? Hoe breed wordt dit gevoel gedeeld? En op welke manier staat het door alle stedelijke ontwikkelingen onder druk? Hierover gaat Sophie Stravens in gesprek met bewoner Marije Buiter, sociaal geograaf Ivan Nio en de directeur van de Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere, Jerzy Soetekouw.

Het merendeel van de Almeerders is zeer tevreden over hun wooncomfort met veel eengezinswoningen, ruimte, water, groen en rust. Veel inwoners benoemen daarbij zelfs een permanent vakantiegevoel en een ongekende vrijheid. Het voldane gevoel wordt ook bevestigd door een toenemende groep jongeren die in Almere wil blijven wonen of iets later voor het stichten van een gezin naar Almere terugkeert.

Toch staat het suburbane geluk van veel inwoners onder druk als gevolg van de algehele verstedelijking van de stad. Het karakter van buurten ontwikkelt door demografische verschuivingen, veranderingen in leefstijlen en woongedrag. Hierdoor wordt sociale cohesie of geborgenheid gemist. Tel daar grootschalige vraagstukken als een groeiende kansenongelijkheid, energiearmoede, Almeerse werkstress (veel tijdelijke contracten en lange reistijden) en een gebrek aan voorzieningen bij op en een sluimerend ongenoegen bij een groot deel van de bevolking lijkt onvermijdelijk. Wat zeggen onze gesprekspartners hierover?

De gehele podcast reeks van 10 afleveringen is onderdeel van de tentoonstelling Maak Stad Almere.

Ontvang het laatste nieuws in de mail