Maak Stad Almere

Stichting Polderblik

 

Precies 50 jaar geleden ging het ontwerp van de nieuwe stad in Zuidelijk Flevoland van start. En om dat te markeren openende Stichting Polderblik de tentoonstelling Maak Stad Almere. De groeiende new town heeft inmiddels ruim 200.000 inwoners en ambieert ruim 350.000 inwoners in 2050. Polderblik wil samen met bewoners, ontwerpers, wetenschappers en andere experts de balans opmaken. Hoe gaat het met Almere? Wat vinden we van Almere als stad om te leven? Wat zijn de kwaliteiten van Almere? Welke waarden staan onder druk als gevolg van de groei? Wat zou meer aandacht moeten krijgen?

DE GEPLANDE, GELEEFDE EN GEDROOMDE STAD

In de tentoonstelling wordt de ontwikkeling van Almere in beeld gebracht aan de hand van de geplande, de geleefde en de gedroomde stad. Deze worden ondersteund door een film van architect en filmmaker Jord den Hollander (1951) en vijf visuele portretten van filmmaker Soraya Pol (1987). In de film wordt de vraag gesteld: hoe zou het zijn als Almere exact wordt nagebouwd in China met dezelfde straatinrichting, materialen en beplanting? Doet het onvoorwaardelijke geloof in de kwaliteiten van het Chinese Almere ons positiever kijken naar het Nederlandse origineel? De film wil de toeschouwer op een andere manier naar Almere laten kijken. Door de vijf portretten leren we de stad juist kennen door de ogen van een aantal inwoners. Hoe is het voor hen om in deze stad te wonen? Hoe vormen deze vijf mensen Almere? En hoe vormt Almere hen?

OVER

Polderblik is een onafhankelijke stichting met als doel de kennis over en de ervaringen in Almere uit het verleden en heden in te zetten voor een gesprek over een duurzame ontwikkeling van Almere. Polderblik kijkt daarbij met een brede blik naar de stad. In haar activiteiten verbindt ze de inrichting van Almere (stedenbouw, architectuur, landschap en bestuur) met de menselijke maat. Polderblik organiseert hiertoe allerlei activiteiten voor en door Almeerders en anderen die aan het realiseren van de doelstelling bij kunnen dragen.

SAMENWERKING

Maak Stad Almere is te zien in het Stadsforum van Kunstlinie. Kunstlinie is dé culturele core van Almere. Het Stadsforum is daarom van en voor iedereen. Het Stadsforum gaat over Almere, vertolkt door de kracht van kunst. Hierbij interpreteren we kunst in de breedst mogelijke zin. Een tentoonstelling van een upcoming lokale kunstenaar, een docu over een sociaal maatschappelijk thema uit de stad, samenkomst van community ’s of een talk van een architect over duurzaamheid of urban planning. Het Stadsforum biedt ruimte buiten de gebaande paden. Divers, inclusief en hedendaags.

Met dank aan Almere 2.0, BPD Cultuurfonds, Fonds21, Kunstlinie, Provincie Flevoland, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Van Eesteren-Fluck & Van Lohuizen Stichting, Prins Bernhard Cultuurfonds Flevoland, Erfgoedhuis Almere, Metafoor Ruimtelijke Ontwikkeling en Woningbouwatelier Almere.