01 mei 2023

Nieuws

New Town Green geurkaars

De geur van Almere: een vegan geurkaars die van en voor de stad gemaakt is met een natuurlijke geur, kruiden én een vleugje wiet.


In aanloop naar de tentoonstelling Thuis, waar de interieurs van inwoners van Almere te zien, horen en te ruiken zijn, hebben Kunstlinie en Jorg Hempenius aan Almeerders gevraagd om suggesties in te sturen voor geuren die de stad typeren. “Er kwamen heel wat dingen langs. Vooral de frisse geuren uit de natuur werden veel genoemd: gras, bloemen, boslucht, koolzaad, wind en water. Maar ook stadse geuren als kruiden, gember en koriander die bij het koken gebruikt worden. Zelfs wietlucht is aangedragen”, lacht Hempenius.

Op basis van de suggesties van de inwoners is Hempenius aan de slag gegaan om speciaal voor Kunstlinie een geurkaars te ontwikkelen. “Alle geursuggesties heb ik meegenomen. Ik ben gaan experimenteren met de natuurlijke geuren, de kruiden en een vleugje wiet. Het is een delicaat spel geworden tussen al die componenten: New Town Green.”

De kaars is gemaakt van een natuurlijk en vegan materiaal (sojawax) en brandt ± 50 uur. De geurkaars, die mét en voor de stad gemaakt is, valt zo in de smaak dat we ‘m zelfs hebben gespot in de LINDA. Loves.

 

Te koop bij Kunstlinie

Esplanade 10, 1315 TA Almere
Openingstijden: woe t/m zo van 11.00 tot 17.00 uur

 

Over de tentoonstelling Thuis

In de tentoonstelling Thuis zijn de interieurs van zes inwoners van Almere te zien, te horen én te ruiken. Geurexpert Jorg Hempenius maakte geurportretten van deze huizen. Wordt er lekker gekookt? Hoe ruiken de huisdieren? Hempenius wil ons laten ervaren hoe groot de impact van geur is voor je beleving. “Je bent je niet altijd bewust van de geur in je huis, maar als je weer thuiskomt dan ruik je deze geur meteen. Daar zitten interessante verhalen aan vast. De geurportretten zijn vervolgens in de expositie in een woonkamersetting te ruiken, gecombineerd met de huisgeluiden die geluidskunstenares Elise ’t Hart van die plek heeft opgenomen.” Naast huiselijke geuren heeft Jorg Hempenius ook de geur van Almere weten te vangen in een unieke geurkaars.

 

Soortgelijk