Familievoorstelling
Theater

Pinocchio Effect (10+)

Scapino Ballet Rotterdam, Cecilia Moisio, Maas Theater en Dans
Familievoorstelling
Theater

Pinocchio Effect (10+)

Scapino Ballet Rotterdam, Cecilia Moisio, Maas Theater en Dans

Pinocchio Effect = Als we liegen zwelt het weefsel in onze neus waardoor die gaat jeuken. Vaak kan je mensen betrappen als ze na een leugen even snel hun neus aanraken.

Een familievoorstelling voor iedereen van 10 tot 110 jaar vol humor en ernst over iets wat we allemaal doen: liegen. Waarom liegen we eigenlijk en waarover? Pinocchio Effect is een spannende samenwerking tussen theatermaker Cecilia Moisio, Maas Theater en Dans & Scapino. Zowel ouders als kinderen liegen tegen elkaar, maar dikwijls liegen we ook tegen onszelf. Vaak zijn dat leugentjes om bestwil, maar soms ook bedrieglijke leugens. En terwijl de een makkelijk liegt, blijft de ander met een schuldgevoel zitten. Ook online doen we ons vaak anders voor dan we zijn. Waar komt die drang om te liegen toch vandaan?

Met dans die niet kan liegen, theater, live video en nietsverhullende performances is Pinocchio Effect een voorstelling over serieuze onderwerpen, benaderd op een humoristische manier. De dansers wonen als één familie samen in een huis vol geheime kamers. De familieleden proberen elkaar te manipuleren of te ontsnappen aan de realiteit. Langzaam komen hun leugens en waarheden aan het licht en laten zij hun echte aard zien. Zet je schrap voor de aller-slechtste voorstelling van de hele wereld!

Cecilia Moisio over Pinocchio Effect:
“Met Pinocchio Effect wil ik laten zien dat wij allemaal denken dat wij niet liegen maar dat dit eigenlijk menselijk gedrag is dat iedereen vertoont. Ik wil de effecten van liegen bespreekbaar maken. Hoe bijvoorbeeld leugens van ouders een grote impact kunnen hebben op de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Ik wil het ook over de morele vraag hebben: wat is een goede leugen en wat een slechte? Waarom zouden we eigenlijk niet mogen liegen? Kun je ook te veel liegen, als bijvoorbeeld je hele identiteit verzonnen is? Social media influencers verdienen geld met het perfecte imago, alles ziet er mooi gepoetst en gepolijst uit. Maar kan een leugen ook positief zijn, iets moois?”