Tickets

Toneel
Theater

Theatergroep Suburbia (denière)

Lady+Lord MacBeth
Toneel
Theater

Theatergroep Suburbia (denière)

Lady+Lord MacBeth

Lady+Lord MacBeth is de tweede samenwerking van regisseur Olivier Diepenhorst en schrijver Tom Lanoye. Eerder regisseerde Diepenhorst Mamma Medea, een bewerking die Lanoye al eerder schreef. Nu werken ze voor het eerst samen aan een nieuwe bewerking van de meest beruchte tragedie van Shakespeare: MacBeth.

Veel bloed, wreedheid en duisternis. Zo staat ‘de Schotse tragedie’ van Shakespeare bekend. Daar voegen Lanoye en Diepenhorst onverwachte elementen aan toe. En zij geven een centrale, drijvende rol aan Lady MacBeth.

In hun jeugd hebben Lady en Lord MacBeth elkaar onvoorwaardelijk trouw gezworen. Hun leven wordt nu echter overschaduwd door een grote tragedie: zij blijven kinderloos. In tegenstelling tot hun vrienden, Lord en Lady Banquo. Die kunnen pronken met een prachtig zoontje, Fleance, dat dol is op zijn oom en tante MacBeth. Zelfs die kinderliefde kwetst de ouder wordende MacBeths meer dan ze tonen.

Lord MacBeth vecht zijn onbehagen uit op het slagveld. Als meest ervaren generaal van koning Duncan vecht hij nog steeds in de voorste gelederen, als een bezetene. Maar de eer die hem na afloop wordt bewezen troost hem niet. En zijn vriend Banquo, allesbehalve een vechtjas, blijft populairder dan hij.

Lady MacBeth zint op een manier om het gapende gat in hun bestaan te vullen. Zij bezweert haar man dat hij meer verdient. Veel meer. En zijzelf ook. De waarzeggers die ze raadpleegt hebben haar een wreed plan ingefluisterd — of was het omgekeerd? Is zijzelf de eigenlijke bedenkster? Samen moeten ze de zwakke koning Duncan uit de weg ruimen. Lord MacBeth heeft als enige recht op de troon. Maar ook hun vrienden Lord en Lady Banquo moeten verdwijnen. Lady MacBeth heeft recht op Fleance. Een zoontje dat zij kan opvoeden tot kroonprins. Beter dan zijn echte moeder het zou kunnen.

Wat een waanzinnig plan leek, wordt een obsessie. Ten slotte gaat het echtpaar over tot de daad. Met desastreuze gevolgen. Ook voor henzelf. Lady+Lord MacBeth is een meeslepende bewerking, over bodemloze liefde en blinde ambities. En over de pijn – het gemis van wat nooit heeft mogen zijn.

Het koningskoppel wordt gespeeld door Joy Wielkens (tv serie Dertigers) en Alwin Pulinckx (ex-ITA).

Muzikale voorstelling
Schrijver Tom Lanoye en regisseur Olivier Diepenhorst voegen een muzikale laag toe aan Lady+Lord MacBeth. Het ensemble Black Pencil componeert en speelt nieuw werk live tijdens de voorstelling, naast bestaande muziek. Black Pencil is een game changer band met meer dan duizend jaar muziekgeschiedenis als speelveld. In Lady+Lord MacBeth hoor je een enorme muzikale brandbreedte; van Renaissance muziek gecomponeerd door Shakespeares tijdgenoot John Dowland tot soul en blues, live gezongen door de Lady; actrice en zangeres Joy Wielkens. Het vermaarde ensemble werkte eerder succesvol samen met Suburbia tijdens de ★★★★ voorstelling Tom op de boerderij (2023).


De aanstekelijke chemie tussen de hoofdrolspelers spat van het podium

De Volkskrant
Glansrol voor het muziekensemble Black Pencil

NRC
Groot spelplezier en perfecte muziek

NRC