Tickets

Klassieke muziek
Theater

Via Musica Festival: Herdenkingsconcert

De 2e symfonie van Gustav Mahler
Klassieke muziek
Theater

Via Musica Festival: Herdenkingsconcert

De 2e symfonie van Gustav Mahler

Op 4 mei wordt om 21:00 de 2e symfonie van Gustav Mahler uitgevoerd: “de Wederopstandingssymfonie” !

Het is een monumentaal werk, zeer imposant. De symfonie gaat over de mens in nood, over de dood, verlossing en de wederopstanding. Aangrijpend als de rouw wordt bezongen en het koor het ‘Auferstehen’ inzet; overweldigend als orkest- en koorklanken elkaar opzwepen tot een slot met zwaar slagwerk, schetterend koper en een groots koor.

Op een overdonderende manier schildert de symfonie een visioen van Apocalyps en wedergeboorte. Angst maakt plaats voor verrukking: ‘er is geen straf en beloning,’ schreef Mahler, ‘alleen maar een allesoverheersend gevoel van liefde.’ Geen wonder dat deze symfonie vaak wordt gespeeld als Herdenkingsconcert.

Het Via Musica Festival orkest en koor is een orkest en koor dat bestaat uit professionele musici die optreden in het Festival Via Musica, de musici van het Apollo Ensemble en andere professionals uit Flevoland,  die zij aan zij spelen met gevorderde amateurmusici. Eén keer per jaar, in het voorjaar voeren zij een werk in grote symfonische bezetting uit, als kick-off van het festival. In 2023 was dat The Planets van Gustav Holst.

Dirigent is de van oorsprong Oekraïense David Rabinovich, de artistiek leider van Festival Via Musica en het Apollo Ensemble en gastdirigent van het Orquestra Filarmônica de Goiás (Brazilië).

Solisten:
Franske van der Wiel – alt
Siri Thornhill – sopraan

Franske van der Wiel
“Toen ik 6 jaar was begon ik aan de Koorschool Midden-Gelderland in Ede. Het koor stond onder leiding van Albert Wissink, een gedreven man met hart voor de kinderen. Hij inspireerde en motiveerde mij. Ik mocht kleine solo’s zingen en ik voelde me steeds meer uitgedaagd. Zijn onuitputtelijke enthousiasme sloeg over op mijzelf en ik ben ontzettend van zingen gaan houden. Als solist, waarbij je als zanger je eigen unieke geluid en expressie kan laten horen, maar zeker ook als ensemblezanger, waarbij je een enorme verbinding aangaat met elkaar. Het is fantastisch om deze passie met anderen te mogen delen, zowel collega’s als publiek!”

Siri Thornhill
Siri is afkomstig uit Noorwegen en woont in Duitsland. Maar ze is zeker geen onbekende hier in Flevoland, want ze zong al vaak met het Apollo Ensemble, ging met hen op tournee naar Australië en Amerika en gaf ook diverse masterclasses. Voor de uitvoering van deze symfonie van Mahler komt ze graag naar Almere. “Dit meesterwerk is zo’n geweldige ervaring, of je nu als musicus of als publiek aanwezig bent, je voelt je onderdeel van een bijzondere, bijna magische gebeurtenis.”