Het Achillesveld (Almere Poort), de Tiny Church (Almere Poort) en het Zuidhuis (Oosterwold) zijn de winnaars van de Architectuurprijs Almere 2020. Tijdens een online livestream werden afgelopen maandagavond de vak-, publieks- en kinderjuryprijs uitgereikt.
De Architectuurprijs Almere 2020 is georganiseerd door Kunstlinie om de meest bijzondere projecten van de afgelopen tijd te belichten. De afgelopen maanden hebben de vakjury, de kinderjury en het publiek gestemd op de meest bijzondere architectuur die binnen de Almeerse gemeentegrenzen is herrezen tussen september 2018 tot september 2020.
De vakjury
De vakjury – bestaande uit Ivonne de Nood, Tracy Metz en Dikkie Scipio, onder voorzitterschap van Fenna Wagenaar – koos voor het Achillesveld van HundFalk Architecten in Almere Poort. “Het alternatief voor de rijtjeswoning: compacte vrijstaande woningen, met dakterras, een tuin en parkeerplaats op eigen kavel. Individuele woonkwaliteit in hoge dichtheid.”
Publieksprijs
Via Almere Deze Week brachten ruim 1200 Almeerders hun stem uit op hun favoriete architectuurproject. De Tiny Church van Pieter ter Veen in Almere Poort kreeg de meeste stemmen en is daarmee de winnaar van de Publieksprijs. Het duurzame ontwerp van het kleine kapelletje in Almere Poort heeft de vorm van een cilinder en draait mee met de zon om optimaal te kunnen profiteren van de zonnepanelen op het dak.
Kinderjury
De Kinderjury, bestaande uit leerlingen van basisschool Caleidoscoop in Filmwijk, hebben uit de tien genomineerden (De Hoeve Nobelhorst, Skills Garden, Achillesveld, Zuidhuis, Tiny Church, Labyrinth of the Senses, Boomrijk, San Francisco, Duinport IV en Esplanade) ook hun favoriete gebouw tot winnaar gekroond. De leerlingen uit groep 7/8 kozen voor het Zuidhuis van Daniel Venneman, Woonpioniers. De driehoekige vorm van de levensloopbestendige woning biedt schaduw in de zomer en vangt volop zonnewarmte in de winter.
De uitreiking van de Architectuurprijs Almere 2020 is hier terug te kijken.
Alle informatie over de winnende projecten is terug te lezen via architectuurprijsalmere.nl.
De genomineerden
1. De Hoeve Nobelhorst, Heren 5 Architecten
2. Skills Garden, René Wormhoudt
3. Achillesveld, HundFalk Architecten
4. Zuidhuis, Daniel Venneman, Woonpioniers
5. Tiny Church, Pieter ter Veen, Blacklines
6. Labyrinth of the Senses, Arc2
7. Boomrijk, van Bergen Kolpa
8. San Francisco, Klunder Architecten
9. Duinport IV, KVB Architecten
10. Esplanade, Echo-UrbanDesign
Jury APA 2020
Voorzitter vakjury: Fenna Haakma Wagenaar
Fenna Haakma Wagenaar is architect/stedenbouwkundige en werkzaam als hoofdontwerper bij de gemeente Amsterdam. Daarnaast is ze lid van de commissie Welstand in Almere. Ze won in 1998 de Archiprix en werkte voor Crimson (Rotterdam), SANAA (Tokyo, o.a. Stadstheater Almere), Herzog de Meuron (Bazel) en OMA (Rotterdam). Als planner architect werkte ze in Londen, voor burgermeesters Ken Livingstone en Boris Johnson waar ze onder andere vocht voor betere woningen, resulterend in de London Housing Design Guide. Met liefde voor het optimistische en experimentele gedachtengoed van de naoorlogse stadsontwikkeling is zij, dé vrouw om de juryleden van Almere te adviseren bij De Architectuurprijs Almere.
Prof. Dikkie Scipio (Utrecht, 1963)
Ze is architect, bouwer, ontwerper, schrijver en founding partner van KAAN Architecten. Gedreven door een grote nieuwsgierigheid naar sociale en culturele ontwikkelingen in wetenschap, kunst en architectuur probeert zij deze te duiden vanuit een interesse in vakmanschap en de kwaliteit van het ambacht. Als architect houdt zij zich bezig met complexe projecten waarnaast zij zich gespecialiseerd heeft in musea en de combinatie van erfgoed en nieuwbouw. Sinds 2019 is Dikkie professor Architectural Design aan de Münster University of Applied Sciences in Duitsland. Ze mengt zich in het architectuur discours en geeft lezingen in binnen- en buitenland. Over haar projecten wordt veelvuldig nationaal en internationaal gepubliceerd.
Tracy Metz (California, 1954)
Ze is journalist, auteur en presentator. Ze komt oorspronkelijk uit Californië en kwam na haar studie naar Europa, waar ze in Nederland in de journalistiek terechtkwam. Ze schrijft kritisch en onafhankelijk met gezag én gevoel voor humor over architectuur, stedenbouw, natuur en landschap. Kortom: over onze verhouding tot de gebouwde en natuurlijke omgeving om ons heen. In 2012 richtte ze Stadsleven op, een boeiende live talkshow en digitaal magazine over het leven in steden. Sinds 2013 is zij directeur van het John Adams Institute, het centrum voor Amerikaanse cultuur in Nederland.
Ivonne de Nood (Middelburg, 1975)
Ivonne de Nood is opgeleid als landschapsarchitect. Aanvankelijk werkte ze als ontwerper openbare ruimte bij de gemeente Zwolle, vervolgens als landschapsarchitect bij de Dienst Landelijk Gebied en sinds 2008 bij de gemeente Almere. Ze werkte onder andere aan de concept Structuurvisie Almere 2.0, het bidbook voor de Floriade en de ontwikkelstrategie Oosterwold ‘Land-goed voor initiatieven’. Na te hebben gewerkt als bestuursadviseur van de wethouder Ruimte, Wonen, Wijken begeleidde ze als gebiedsregisseur de eerste ontwikkeling van Oosterwold. Momenteel werkt ze als projectdirecteur aan het actualiseren van het lange termijn perspectief en afspraken voor de ontwikkeling van Almere.