Hoogtij(d)

De tentoonstelling Hoogtij(d) bracht het stijgende waterpeil over de hele wereld en de gevolgen hiervan in beeld. Tijdens de tentoonstelling zag je indrukwekkende beelden van journalist en kunstenaar Kadir van Lohuizen. De foto’s en films gaven een kraakhelder beeld van de klimaatcrisis en de noodzaak om in actie te komen.


De tentoonstelling was opgezet samen met Het Scheepvaartmuseum. Om de klimaatcrisis bespreekbaar en inzichtelijk te maken hadden Kunstlinie en Het Scheepvaartmuseum de handen ineen geslagen. Hoogtij(d) in Kunstlinie was tegelijk te zien met de tentoonstellingen Strijd om het IJs en Rijzend Water in het Amsterdamse museum. Dankzij deze bijzondere samenwerking geeft een bezoek aan beide plaatsen samen een zeer compleet overzicht van de huidige situatie en de toekomst van de klimaatcrisis.

 

Over Kadir van Lohuizen

Kadir van Lohuizen (1963) is fotojournalist en meervoudig winnaar van World Press Photo-prijzen en de Zilveren Camera. Politieke en maatschappelijke thema’s staan centraal in zijn werk. Hij publiceert onder andere in de New York Times, Washington Post, Time, Paris Match, Stern en andere bladen. Recent zond de NPO zijn vierdelige documentaireserie Na ons de zondvloed uit. Hoewel de beelden van Kadir van Lohuizen in eerste instantie ook de pracht en kracht van Moeder Natuur weergeven, is de urgentie die onmiddellijk voelbaar niet te ontkennen. Hoogtijd dat we de wereldwijde en onomkeerbare gevolgen van de stijgende zeespiegel belichten en de klimaatcrisis bespreekbaar maken.

 

Waterstad Almere onder NAP

Het is nu nog relatief makkelijk voor de gemiddelde Nederlander om de kop in het zand te steken over de onomkeerbaarheid van de situatie. Zelfs in een waterstad als het ruim onder NAP-gelegen Almere, waar de kwetsbare relatie tussen mens en water dagelijkse realiteit zijn. Het is volgens Van Lohuizen niet de vraag of, maar wanneer het komt – in Nederland als ook in Almere. Kunstlinie daagt je uit de confrontatie aan te gaan en bewust je koers te bepalen voor nu en de toekomst.

 

Hoogtijd

Bekijk Hoogtij(d) nu online!

De expositie is afgelopen. Heb je onze tentoonstelling niet kunnen bezoeken of wil je nog een keer terugkijken? Grijp je kans en laat je rondleiden door Kadir van Lohuizen zelf! Het prachtige tentoonstellingsontwerp is van Kummer & Herrman. Met dank aan Not Your Average voor de productie van deze virtuele tours.

Bekijk hier de verschillende video’s: