The Fire in Their Eyes

The Fire in Their Eyes volgt de diepe wortels van jin, jiyan, azadî (vrouw, leven, vrijheid), de leus die zich als een draaikolk door het Midden-Oosten beweegt. Het vormt de rode draad op een reis door de regio. Van de Koerdische vrouwelijke strijders in Rojava (Noord Syrië) tot in de straten van Teheran. De expositie trekt langs mensen die het vuur van hun revoluties met blote handen dragen.

Centraal staat het werk van kunstenaars die deze chronische actualiteit op eigenzinnige wijze vormgeven.

Beri Shalmashi is filmmaker, in haar werk staat de filosofie van jin, jiyan, azadî vaak centraal. Zij is een prominente stem over Koerdistan en Iran in de Nederlandse media en politiek, en was ook afgelopen jaar zeer actief in het duiden van de protesten in Iran. Voor Kunstlinie cureert zij werk van kunstenaars die diezelfde chronische actualiteit op eigenzinnige wijze vormgeven.

‘Met de kracht van deze makers als kloppend hart, is de expositie een kijkje in een wereld waarin mensen geen andere keuze hebben dan strijdbaar zijn, terwijl alles in hun wezen zo verlangt naar zachtmoedigheid.’

Kunstenaars: Alex Kemman, Amir Komelizadeh, Beena Nouri, Berivan Cemal, Hawre Khalid, Katayoon Valamanesh, Lizzy Zaanen, Marinoosh Shirazi, Maryam Salih, Mostafa Heravi, Nasser Ghazizadeh, Nuveen Barwari, Raz Xaidan, Sara Emami, Sam Ghobadzadeh, Sonja Hamad, Tina Farifteh, Vian K. Hussein en Vida Kashani.