Thuis

In de tentoonstelling Thuis stonden de zintuigelijke effecten van geur en geluid in de huiselijke omgeving centraal. Wat is de geur van jouw vertrouwde omgeving? Herken je de geluiden die je huis maakt? Geuren en geluiden hebben een sterke invloed op onze gemoedstoestand. De nieuwe tentoonstelling Thuis in de Kunsthal  laten je de geur en het geluid van thuis ervaren. Ontdek de persoonlijke geur- en geluidsverhalen van Almeerders, ‘in beeld gebracht’ door geluidskunstenares Elise ’t Hart en geuroloog Jorg Hempenius, en verdwijn in de fantasie-interieurs van beeldend kunstenares Inez de Brauw.

Horen

In Thuis ga je op huisbezoek bij inwoners van Almere. Geluidskunstenares Elise ’t Hart (1991)  bezoekt zes uiteenlopende Almeerse huishoudens om het geluid van thuis op te vangen: van krakende vloeren tot een zoemende koelkast en een tikkende verwarming. In gesprek met de bewoners brengt ’t Hart het geluid in al zijn facetten overzichtelijk in kaart en maakt zo het onzichtbare zichtbaar.

 

Ruiken

In deze tentoonstelling krijgt ‘t Hart voor het eerst de kans om haar geluidskunst met reuk te combineren. Tot leven gebracht door ‘geuroloog’ Jorg Hempenius, die net als ’t Hart zes huishoudens in beeld brengt op een andere manier dan je gewend bent. Al 17 jaar is hij actief in de wereld van geur. Met zijn werk wil hij je laten ervaren hoe groot de impact van geur is op je beleving – en je diep kan raken. Luister naar de huisgeluiden en ruik de geuren. Herken je de geuren en geluiden van deze huizen? De kans is groot dat er een huishouden tussen zit dat hetzelfde ruikt, voelt of klinkt.

 

Kijken

Van ruiken en horen naar zien. De inrichting van je huis is vaak een collage van meubels en accessoires uit diverse tijden en in diverse stijlen, die veel prijsgeven over wie jij bent. Door de beeldende kunst van Inez de Brauw (1989) toe te voegen aan deze tentoonstelling vervolmaken we het plaatje van de drie meest essentiële aspecten die van een huis een thuis kunnen maken.

De interieurs in de tentoonstelling werden mede mogelijk gemaakt door: De Kringloper, Pronto en Easyplants.