Rembrandts Vaandeldrager on Tour: Wat Zie Jij?

Houd jij eigenlijk wel van klassieke kunst? Of zie je liever toch wat moderners? Bezoek je weleens een museum? Durf je dat ook hardop uit te spreken? En wat vind je van Rembrandts Vaandeldrager? Wat zie jij? Zie jij een uniek schilderwerk dat je graag komt bekijken, of zie je het als een oldskool reclame affiche? Zou je er meer van willen zien? Of juist minder? Kun jij De Vaandeldrager wel zien? Zie je haar kleuren, haar structuur? Of kun je het juist met andere zintuigen waarnemen?

Dankzij de unieke samenwerking van twaalf musea, de Vereniging Rembrandt en de Vriendenloterij, reist De Vaandeldrager van Rembrandt een jaar lang langs de twaalf provincies van Nederland. Elk museum biedt een unieke invalshoek waarmee we dit schilderij bekijken. Vanaf vrijdag 2 september 2022 is het de beurt aan Flevoland, en is het schilderij een maand lang te zien bij Kunstlinie. Deze gelegenheid grijpen wij graag aan om met elkaar in gesprek te gaan. Want…

Wat Zie Jij?

Om te leren wat jij ziet wat ik niet zie.
Om het met elkaar te hebben over wat we meer willen zien en wat minder.
Om te filosoferen over de toegankelijkheid van kunst en cultuur en belang hiervan.

 

 

Vierdelige serie Rembrandts Vaandeldrager: Wat Zie Jij? te zien bij Omroep Flevoland

Omroep Flevoland neemt je vier weken lang mee de provincie in en zoekt samen met presentator Ali Ben Horsting in de serie Rembrandts Vaandeldrager: Wat zie jij? uit wat wij Flevolanders van het beroemde schilderwerk van Rembrandt vinden. Wat zegt de kunstkenner erover? Of het lokale schildersbedrijf? Daarnaast laten rapper Leafs en graffiti artiest Manpowerr hun interpretatie van De Vaandeldrager zien en horen, wordt er aan kleuters om hun ongezouten mening over het schilderij gevraagd en zien we hoe De Vaandeldrager ervaren wordt als je slechtziend bent of helemaal niet kunt zien.

De vierdelige serie Rembrandts Vaandeldrager: Wat Zie Jij? was vanaf zaterdag 27 augustus 2022 vier weken lang te zien bij Omroep Flevoland. Elke aflevering werd op zondagen herhaald.

Bekijk hier de uitzendingen:

 

Samenwerking Leafs x Kunstlinie

Rapper Leafs en Kunstlinie slaan de handen ineen voor de tentoonstelling Rembrandts Vaandeldrager on Tour: Wat Zie Jij? Voor deze tentoonstelling geeft Jahmil Dapaloe, beter bekend onder zijn artiestennaam Leafs, als hedendaagse kunstenaar zijn interpretatie van het schilderij door middel van een nieuwe track en videoclip genaamd City Boy. Ook de totstandkoming en artistieke ontwikkeling van het nummer worden gevolgd en kun je zien in de vierdelige serie Rembrandts Vaandeldrager: Wat Zie Jij?, die te zien was bij Omroep Flevoland.

“Ik represent mijn stad al vanaf het begin met trots en zie een schilderij net als muziek, omdat het gevoelens en emoties opwekt bij mensen. Daarnaast brengen kunst en cultuur mensen samen, wat ik erg belangrijk vind. Ik ben dan ook blij om met Kunstlinie deze samenwerking rondom Rembrandts Vaandeldrager aan te gaan”, aldus de Almeerse artiest.

 

 

De Vaandeldrager

De Vaandeldrager (1636) van Rembrandt werd eind januari 2022 aangekocht door de Nederlandse Staat met steun van de Vereniging Rembrandt en het Rijksmuseum Fonds. De rondreis door Nederland wordt mogelijk gemaakt door het Rijksmuseum, de Vereniging Rembrandt en de Vriendenloterij.

De collega-musea waar De Vaandeldrager te zien zal zijn, zijn het Fries Museum in Leeuwarden, Centraal Museum in Utrecht, Stedelijk Museum in Alkmaar, Drents Museum in Assen, Het Noord-Brabants Museum in ’s-Hertogenbosch, Mauritshuis in Den Haag, Rijksmuseum Twenthe in Enschede, Museum Arnhem in Arnhem, Zeeuws Museum in Middelburg, Bonnefantenmuseum in Maastricht en het Groninger Museum in Groningen. Na deze tour wordt De Vaandeldrager opgenomen in de Eregalerij van het Rijksmuseum.