Architectuurprijs Almere

Jury’s

Architectuurprijs Almere Logo

De ingezonden projecten worden voorgelegd aan een vak- en kinderjury en aan het publiek. Er kunnen dus drie projecten winnen.

Vakjury

De vakjury bestaat uit vijf leden en een voorzitter. Het zijn professionals die een professionele achtergrond en kennis hebben van architectuur, stedenbouw, landschap, ruimtelijke ordening en/of opdrachtgeverschap. Ook twee winnaars die in 2022 de Architectuurprijs Almere wonen nemen plaats in de vakjury.

Maak kennis met de vakjury van de Architectuurprijs Almere 2024:

Jasper de Haan (voorzitter)

Jasper de Haan studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost in Breda en bouwkunde aan de TU Delft, en behaalde een PDEng aan de TUE/TUD. Jasper werkte bij Koen van Velsen en Kees Christiaanse en heeft sinds 1994 zijn eigen bureau in Rotterdam. Jasper beweegt zich actief in het architectuurdebat, publiceert, doet onderzoek en is/was verbonden als gastdocent en critic aan o.a. De Rotterdamse Academie van Bouwkunst, DIA in Dessau, The Berlage en de TU Delft. Hij organiseerde en drietal internationale congressen, The Critical Landscape (1996), The Projective Landscape (2006) en Bauhaus Now? (2014).
Daarnaast was hij lid van commissies voor omgevingskwaliteit van Heiloo, Amsterdam en Hilversum, momenteel is hij voorzitter van de Advies Commissie Omgevingskwaliteit van de gemeente Almere.

Brans Stassen

Brans Stassen voltooide zijn opleiding als bouwkundig ingenieur aan de Technische Hogeschool Delft bij Bakeman en van Eesteren in 1967.

Hij heeft van 1972 tot zijn pensioen in 2002 als stedenbouwkundige gewerkt aan Almere. De eerste 12 jaar bij het Projektburo Almere van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders, en vanaf 1984 bij de gemeente Almere als stedenbouwkundige van Almere Stad.

“Almere heeft een hoog gehalte aan goede architectuur; met de regelmatige awards voor weer nieuwe bijzondere architectuur stimulleer je dat en brengt het onder de aandacht. As bouwkundig ingenieur volg ik met belangstelling de ontwikkeling van de architectuur in de wereld, in Nederland en in natuurlijk in Almere.”

Dimphy Aarts

Sinds 1980 werkte Dimphy Aarts aan en in Almere, eerst als planoloog bij de Rijksdienst voor IJsselmeerpolders en vanaf 1984 bij de gemeente Almere. Vanaf 2008 werkte zij aan als programmamanager bij diverse domeinen van de gemeente, en sloot haar loopbaan af in 2021 als teamleider bij Stadsreiniging.

“Ik woon ruim 44 jaar in Almere en heb deze stad van slechts enkele buurten in Almere Haven letterlijk uit zien groeien tot de stad die we nu kennen. Mijn band met Almere lijkt hiermee vanzelfsprekend, wat hier in bijna 50 jaar is gepresteerd is uniek! Het meewerken hieraan heb ik ervaren als een passie!

Almere kent vele aansprekende architectuur. Gebouwen, parken, pleinen, een museumbos, bedrijfspanden etc. Uiteraard is wat je  mooi of lelijk vindt een kwestie van persoonlijke smaak. Voor mij is een gebouw van architectonische waarde als er een ziel in zit, een hart en dat je dat voelt als je er bent.

Belangrijk hierbij is dat het niet alleen mooi is maar dat de gebruiker er mee uit de voeten kan en zelfs bijdraagt aan belangrijke thema’s zoals een gezonde leefstijl, elkaar ontmoeten en culturele uitingen. Uitnodigend dus, als vanzelfsprekend vloeiend uit wat er door de architect is bedacht en bedoeld. De architectuurprijs is een heel mooi middel om breed aandacht te krijgen voor al het moois dat voor onze stad is ontworpen, gebouwd en aangelegd.”

Vincent Muller

Vincent Muller groeide op in Lelystad en woonde kort in Almere en is door familie en werk nog altijd met de stad. Bekend met het leven in een relatief nieuwe stad, die nooit af lijkt te zijn en vooral vooruit kijkt.

Na de studies HTS Bouwkunde en Architectuur aan de TU Delft werkte hij bij een bureau in dienst aan grote woningbouwprojecten om ervaring op te doen. En werkt met  Ontwerpburo MULLER als zelfstandig architect en heeft zich onder andere toegelegd aan het open source zelfbouw concept WikiHouse.

Met de Stripmaker heeft Ontwerpburo MULLER in 2022 de Publieksprijs van de  Architectuurprijs Almere gewonnen.  Een uniek project van 27 zelfbouwwoningen voor starters, die met veel zeggenschap en keuzevrijheid zelf een betaalbare woning hebben gebouwd.

“In Almere gebeurt veel op het gebied van pionieren en daar gaan we in deze architectuurprijs vast en zeker weer veel van zien. Daar is zo’n prijs ook voor bedoeld, het belonen van gedurfde projecten, waar de gebruiker of bewoner zich thuis voelt. Projecten die iets teruggeven aan de buurt, wijk en stad. En projecten die in positieve zin bijdragen aan het architectuurklimaat van Almere, maar misschien nog belangrijker aan de trots van de Almeerders.“

Daniëlle Huls

Fotografie Judith Jockel

 

Daniëlle Huls is architect. Sinds 2012 heeft zij haar eigen bureau KettingHuls. Het ontwerpbureau voor architectuur en stedelijke ruimte werkt aan projecten die verschillen in maat, schaal en programma, scholen tot woningen, van stedenbouwkundige plannen tot de renovatie van monumenten. Zij zijn ruimdenkers met oog voor de geleefde omgeving, daagse schoonheid en de trage mens.

Danielle is afgestudeerd als architect aan de Faculteit Bouwkunde aan de Technische Universiteit in Delft. Haar afstudeerproject kreeg een eervolle vermelding. Daarna heeft zij de Diploma School aan de Architectural Association in London afgerond. Sinds 1997 werkt ze als architect in Amsterdam. Eerst als naamgevend architect|directeur bij de architectengroep en daarna met haar eigen bureau.
In 2007 is ze gaan werken bij Bureau B+B stedenbouw en landschapsarchitectuur, waarvan drie jaar als directeur. Danielle geeft onderwijs aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Op dit moment werkt Daniëlle onder andere aan de transformatie van een monumentale gymzaal naar twee woningen in Maastricht, een passief appartementengebouw met 64 woningen met een houten hoofddraagconstructie in Amsterdam.

Met het project Vliervelden heeft KettingHuls in 2020 de Architectuurprijs Almere gewonnen. Het appartementengebouw op het erf van de Stadsboeren van Almere in Oosterwold krijgt veel aandacht omdat het uniek is in Nederland. Dit is het enige erf in Nederland waar direct naast een koeienstal een woongebouw met 21 woningen staat. Danielle is ook architect van De Werf in Nobelhorst, een energie-neutrale wijk met 126 woningen en een horecapaviljoen.

“Omdat we als bureau aan meerdere projecten in Almere werken, vind ik het interessant deel te nemen aan de jurering van de APA2024. Ik ben heel erg benieuwd naar de inzendingen en zie uit naar de rondgang langs de projecten en discussie met de andere juryleden.”

Job Floris

Job Floris is architect en medeoprichter van Monadnock. Het bureau is gevestigd in Rotterdam en richt zich op de verkenning van de condities van de bestaande- en toekomstige stad, door middel van gebouwen, interieurs en objecten. De praktijk van Monadnock concentreert zich op thema’s als hedendaagsheid en traditie, representatie en ambacht, conventie en alledaagsheid. Monadnock werkt momenteel aan openbare gebouwen en woongebouwen in Nederland, België en Duitsland.

Job studeerde af als architect aan de Rotterdamse Academie voor Architectuur en Stedenbouw (RAVB), na zijn studie aan de Academie voor Beeldende Kunsten Sint-Joost in Breda. Hij deed praktijkervaring op bij Christian Kieckens Architects (BE), Atelier van Lieshout (NL), Chris Poulissen (BE) en Rapp+Rapp (NL). Van 2008 tot 2018 maakte hij deel uit van de redactieraad van OASE Journal for Architecture. Job is betrokken bij architectuuronderwijs: van 2010 tot 2018 als hoofd van de masteropleiding Architectuur aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. Daarna was Job gasthoogleraar aan verschillende universiteiten zoals TU Karlsruhe KIT, KU Leuven/Gent, TU Graz, EPFL-ENAC, Harvard GSD en TU Dresden.

“Vaak werken wij zelf in de bestaande, historische stad, of aan de randen hiervan: Almere als de nieuwe, jonge stad, biedt openingen voor experiment en andere benaderingen van stad-maken, een welkome uitdaging.”

Kinderjury

Voor de kinderprijs 2024 werd samengewerkt met basisschool de Ontdekking in Almere Noorderplassen. Lerares Wanda van Koningsveld hielp en bracht 5 leerlingen samen, Finn, Lucas, Mika, Sem en Thijn gaven hun mening en frisse inzichten op de genomineerde projecten en kozen samen hun favoriete project. Zij waren ook tijdens de uitreiking aanwezig om de kinderprijs aan de winnaar te overhandigen. 

Publiek

Er wordt ook een publieksprijs uitgereikt. Inwoners van Almere kunnen vanaf 15 mei stemmen op hun favoriete genomineerde project via het online stemformulier.

 

De Architectuurprijs Almere 2024 wordt georganiseerd door Kunstlinie in opdracht van de Gemeente Almere en is mede mogelijk gemaakt door Almere Deze Week, het Erfgoedhuis Almere en Stichting DKOR.

Partner Logos Architectuurprijs Almere