Genomineerden

Architectuurprijs Almere Logo

De vakjury nomineerden acht projecten die kans maken op het winnen van de Architectuurprijs Almere 2024. Bekijk ze hieronder en ontdek de locaties van alle inzendingen en nominaties via Google Maps.

NOTE: We hebben ontdekt dat er een fout is gemaakt in de nominatieprocedure van de Architectuurprijs Almere 2024. Het project Pavilion M heeft eerder deelgenomen, terwijl de architectuurprijs gericht is op het bieden van een podium aan nieuwe projecten.
Om de integriteit van de competitie te waarborgen, is besloten om Pavilion M te vervangen door het project Domehome van Arc2 Architecten. We verontschuldigen ons voor het ongemak en bedankt voor uw begrip.

Highnote

Studioninedots

Highnote, ontworpen door Studioninedots, is een nieuwe woontoren voor starters in Almere en de nieuwste toevoeging aan de skyline van de stad.In ons ontwerp bedachten we een uniek element: een driehoekige plint die volledig bestaat uit ‘stadskamers’. Het zijn intieme, stedelijke binnen- en buitenruimtes die vloeiend in elkaar overgaan en je verleiden er doorheen te dwalen. Elke stadskamer wekt een eigen gevoel van verwondering op, maar laat het gebruik altijd aan je verbeelding over.

Langs de randen van de volledige kavel omlijnt één doorlopende zuilengalerij de sequentie van stadskamers. Hij heeft een krachtige maar abstracte uitstraling, en roept op tot je eigen invulling van de ruimtes die hij omsluit. Samen vormen de stadskamers de geleidelijke overgang van de bruisende stad naar de privé woningen in de toren.

Architectuurprijs Almere 2024 High Note


Highnote



DomeHome

Arc2

Arc2 architectuur heeft van een particuliere opdrachtgever de opdracht gekregen om het architectonisch ontwerp te maken voor een duurzaam woonhuis in Almere Oosterwold met een karakteristiek dak in de vorm van een koepel: DomeHome.

Het programma voor de woning wordt verdeeld over twee lagen binnen een 12-kantig volume welke wordt opgebouwd uit een FSC houten constructie. Voor de bouw van het huis wordt maximaal gebruik gemaakt van biobased materialen.

Unieke ruimtelijke beleving. De woonkamer heeft een zeer brede glaspui die de relatie met de tuin versterkt en het gevoel geeft om er middenin te zitten.
Een houten wenteltrap staat centraal in de woonkamer met dubbele hoogte waar het licht van boven door een rond dakraam naar beneden valt. Op de verdieping worden de verschillende ruimte via een galerij ontsloten.

Deze opzet geeft een unieke ruimtelijke beleving met verschillende zichtlijnen op de omgeving en op de luchten van de Flevopolder.


DomeHome




Ronddraaiend huis

Joost Conijn

Het doel is een huis te bouwen. Het huis is een experiment, waarin ieder onderdeel en functie wordt bevraagd. Het huis is rond en kan draaien, aangedreven door een fiets. De ene helft is van glas, de andere helft is grotendeels dicht. De zon kan het huis opwarmen door het vele glas en wanneer het te warm wordt, kan het juist worden weggedraaid uit de zon.


Ronddraaiend Huis




Hoekoplossing New Brooklyn

Jasper Smits Architecten

Deze twee hoekoplossingen zijn zogenoemde specials.
Binnen dit project werkten wij al met Inbo en M3H, toen het kwaliteitsteam om een extra architect vroeg is er gekozen voor ‘jonge hond’ Jasper Smits. Voor hem was dit de eerste keer dat hij Sociale woningen heeft ontworpen. De nieuwe stadswijk in Almere Poort is geïnspireerd op zijn Amerikaanse naamgenoot. “Toen ik van de Alliantie de opdracht kreeg om in New Brooklyn 2 hoekgebouwen te ontwerpen, dacht ik meteen ik ga het anders aanpakken. Ik ontwerp geen liefelijke gebouwen. Stoer en robuust, dat is mijn handtekening. Dat zie je ook heel goed in dit ontwerp terug. Het is een abstracte variant van de New Brooklyn stijl.”

De eigentijdse interpretatie van Jasper zit onder meer in het volume van het gebouw. Bij de andere gebouwen zien we dat ieder raam en iedere dakrand zijn eigen versiering krijgt, terwijl Jasper kiest voor een veel meer abstracte versiering.
Blok A4 is een echte eyecatcher in New Brooklyn. Door de rijke en robuuste uitstraling ogen de woningen misschien niet als sociale woningbouw, terwijl ze dat wel zijn. De uitdaging zit vooral in het zoeken naar maximale kwaliteit in een kleine ruimte.



Hoekoplossing New Brooklyn



Herinrichting Havenkom

HOSPER landschapsarchitectuur

“De havenkom is autoluw gemaakt, terrassen zijn langs de gevel geplaatst. Er is een attractieve verblijfsruimte gemaakt met veel planten en bomen. Om ruimte te maken voor deze ingrepen is de bovenkade verbreed en is de overgang naar de lage kade geaccentueerd van trappen en uitzicht-balkons. De elegante, maritieme vormgeving met openbare uitzicht-balkons, trappen en afgeronde hoeken geeft een vernieuwd elan aan het kleinschalige stedenbouwkundig ontwerp van Almere Haven uit de jaren ’80.”



PHOTO BY PIETER KERS PKERS@BEELD.NU


PHOTO BY PIETER KERS PKERS@BEELD.NU

Houten Hotel

Mirck Architecture

Herontwikkeling van een houten restaurant tot een houten hotel. Het programma omvat 330 hotelkamers en een restaurant. In het bestaande gebouw passen 58 bijzondere kamers. De overige 272 kamers zijn in twee nieuwe vleugels gerealiseerd. Het restaurant was beeldbepalend en heeft weer een centrale rol. De bar van het restaurant dient nu als lobby voor het hotel. Er is ook een centrale wasruimte. Binnen de houtstructuur kon deels een verdieping toegevoegd worden voor hotelkamers.

De twee nieuwe vleugels bestaan grotendeel uit tweepersoonskamers met badcel en pantry. De vleugels zijn recht met galerijen aan de buitenzijde. Door toepassing van dezelfde materialen en kleuren vormen de drie gebouwen een nieuw geheel.

Voor de nieuwe vleugels werden vier jaar later dezelfde materialen gekozen. Met gevels van hout en bamboe, en isolatie van cellulose en vlas, zijn de gebouwen bijna volledig biobased. Er is ingezet op een hotel met een variatie aan gasten, maar uiteindelijk is het hele hotel gehuurd voor arbeidsmigranten. Het Houten Hotel lijkt hier een relatief goede en duurzame oplossing voor. De ruim 500 gasten en gastheren hebben inmiddels hun draai gevonden.




Houten Hotel Almere


Metropool Oost & West

Paul de Ruiter Architects

Centraal Station Almere en het Stationsplein vormen de entree en het visitekaartje van de stad. Dit gebied onderging een metamorfose waarbij de voormalige leegstaande station offices aan weerszijden van de hoofdingang werden getransformeerd tot twee multifunctionele gebouwen met commerciële plint en 67 woningen van variërende omvang en typologie op de bovengelegen verdiepingen. Hierbij zijn de gevels van beide kantoren gestript en twee extra verdiepingen toegevoegd bovenop de bestaande constructie. Een duurzame oplossing, niet alleen vanwege het hergebruik van het skelet en de fundering, maar ook door te verdichten op een bestaand vervoers-knooppunt.

In het ontwerp is veel aandacht besteed aan de leefkwaliteit van de bewoners. Zo is het merendeel van de appartementen een maisonnette met een op de zon georiënteerde leef- en buitenruimte.
Voor de herontwikkeling zijn de krappe kruipdoor, sluipdoor onderdoorgangen dichtgezet en vervangen door een twee verdieping hoge passage die het busstation direct verbindt met het Stationsplein.

Naast de gladde, ritmische noordgevel aan de spoorzijde, kijken grote vensters en balkons aan de zuidzijde juist uit over het Stationsplein, waardoor het plein ook buiten winkeluren levendig aanvoelt. De nieuwe architectuur voltooit het plein, wat niet alleen aantrekkelijk wonen voor de bewoners betekent, maar ook het straatleven verrijkt.


Metropool Oost en West




Stadhuispromenade

LOLA Landscape Architects

De door LOLA Landscape Architects ontworpen Stadhuispromenade vormt de verbinding tussen het centrum en het Weerwater. Het ligt tussen de nieuwe bibliotheek en het Stadhuis. Het stenen marktplein is veranderd in een natuurlijk stadspark, een rustpunt in de stad en een plek waar je graag een verloren uurtje doorbrengt of even bijkomt van je werk, studie of het shoppen. En met een kunstwerk wat een eyecatcher is voor het hele plein.

De Stadhuispromenade is een stukje natuur midden in het levendige stadshart van Almere, waar asfalt en steen plaats hebben gemaakt voor groen. Dwars door het rijk beplante park loopt er, van de ene naar de andere kant, een breed halfverhard pad. De vrijkomende bakstenen zijn hergebruikt in de paden in en om het park, waarmee de materialenkringloop gesloten is.

LOLA heeft daarnaast een meer dan 110-meter lange bank voor in het park ontworpen, een sculpturaal kunstwerk dat een verbinding maakt vanaf het Stadhuisplein richting het Weerwater. De bank bestaat uit negen verschillende delen die iedere een andere vorm hebben. Parkbezoekers kunnen op bijna alle delen van de speels slingerende bank zitten, maar er is ook een poort om onderdoor naar een ander deel van het park te lopen.



Stadhuispromenade



Heeft u vragen over de Architectuurprijs neem dan contact op via: mail@architectuurprijsalmere.nl.