Elise 't Hart
Elise ’t HartHero image

Elise ’t Hart

Geluidskunstenares Elise ’t Hart (1991) combineert muziek, geluid en beeldende kunst met elkaar tot een naadloos geheel. Door geluid te registreren, te manipuleren, na te maken, te omschrijven en te verbeelden maakt ze ons bewust van geluid om ons heen terwijl ze het tegelijkertijd zichtbaar maakt. Dat doet ze door middel van film, foto’s, installaties en notities.

Instituut voor Huisgeluid

Elise ‘t Hart begon met het systematisch registreren van alledaagse omgevingsgeluiden. In 2013 richtte ze daarom het Instituut voor Huisgeluid op; een groeiende verzameling en documentatie van geluiden die je thuis tegenkomt. Dat kan van alles zijn. Een krakende vloer, een zoemende koelkast, de tikkende verwarming, het kletterend douchewater, de blazende afzuigkap, tsjilpende vogels, het gepiep van een schuifdeur of een rinkelende deurbel. Soms voelen die geluiden positief, als een prettige herkenbaarheid, soms zijn ze buitengewoon irritant.

Elise 't Hart - Instituut voor Huisgeluid

Door het geluid vast te leggen en in gesprek te gaan met de eigenaren/waarnemers/ontvangers van het geluid, brengt ’t Hart het geluid in al zijn facetten overzichtelijk in kaart en maakt zo het onzichtbare zichtbaar. Liefhebbers van haar huisgeluiden kunnen wekelijks een geluidenabonnement afnemen. “Het gaat over leren luisteren, bewustwording en het opdoen van volledige ervaring van onze omgeving.”, zegt ’t Hart.

Tentoonstelling thuis

In onze tentoonstelling thuis krijgt Elise ’t Hart voor het eerst de kans haar geluid met dat andere essentiële zintuig reuk te verbinden. Ze bezoekt zes verschillende Almeerse huishouden en vangt daar het geluid van thuis op. De geluiden worden gecombineerd met de geuren van geuroloog Jorg Hempenius. Bezoek de tentoonstelling en ontdek de (on)herkenbare geuren en geluiden van thuis.

Elise 't Hart - tentoonstelling thuis

Voor meer informatie over Elise ’t Hart en haar werk als geluidskunstenaar, bezoek haar website.

fotocredit omslag foto: Adriaan van der Ploeg 

Ontvang het laatste nieuws in de mail