31 mei 2023

Nieuws

Elke (18) Over Ontwerperscafé X Windesheim

Op 18 juni vindt een speciale editie van het Ontwerperscafé plaats, namelijk het Ontwerperscafé X Windesheim, waarin we het roer overgeven aan studenten van het Windesheim. Zij zullen volledig in the lead zijn en alle onderwerpen van dit Ontwerperscafé bepalen. Wij spraken met Elke, één van de studenten die zich hiervoor heeft opgegeven.

Hé Elke! Allereerst super leuk dat je je hebt opgegeven voor het Ontwerperscafé X Windesheim! Kun je ons iets over jezelf vertellen? “Ik ben Elke, 18 jaar oud en ik kom uit Almere. Aankomend schooljaar begin ik aan de studie Bouwkunde, waar ik ontzettend naar uitkijk! Daarnaast hou ik van kunst en cultuur en ben ik erg geïnteresseerd in duurzaam bouwen.”

Wat houdt het Ontwerperscafé precies in?
“Tijdens deze editie van het Ontwerperscafé: het Ontwerperscafé X Windesheim, kun je niet alleen in gesprek gaan met mensen uit het werkveld, maar ook met andere geïnteresseerden over verschillende onderwerpen binnen architectuur en design.”

Waarom heb je je hiervoor opgegeven? Wat hoop je hiermee te bereiken?
“Ik heb me opgegeven om meer te weten te komen en te leren over architectuur en design. En het is natuurlijk ook een mooie voorbereiding op mijn studie Bouwkunde, waar ik volgend schooljaar mee aan begin!”

Kun je al iets verklappen over de inhoud?
“We willen graag een discussie op gang brengen over drie onderwerpen binnen het domein design en architectuur, namelijk gonomie, Artificial Intelligence (AI) en kleur- en vormgebruik.”

Waarom zouden mensen het Ontwerperscafé moeten bijwonen?
“In het Ontwerperscafé kan je je eigen stem laten horen in een groep mensen van verschillende achtergronden, die allemaal in hetzelfde geïnteresseerd zijn. Het is gezellig en je leert er wat van.”

Ontwerperscafé X Windesheim

Tijdens deze editie van het Ontwerperscafé staan de aanwezigheid, zichtbaarheid en de toegevoegde waarde van gemarginaliseerde groepen onder design- en architectuurprofessionals centraal.

Als ontwerper heb je altijd de eindgebruiker van jouw product in je achterhoofd tijdens het ontwerpproces. Of het nou om een meubel, gebouw of kledingstuk gaat. Hierbij weet je ook heel goed dat ‘one size fits all’ vrijwel onmogelijk is en je hebt als ontwerper natuurlijk ook gewoon je eigen smaak en voorkeuren. Hoe inclusief je ook denkt, je eigen bagage is van invloed op het ontwerp. En dat signatuur is ook belangrijk, maar wat als het overgrote merendeel van jouw vakgenoten op jou lijken?

Hoe inclusief is het kleur- en vormgebruik in architectuur en design?
Wat voor effect zou een meer inclusief werkveld op de resultaten kunnen hebben?

Het zal geen verrassing zijn wanneer we de ontwerpwereld in brede zin nog niet als het toppunt van inclusief omschrijven. Nog steeds overwegend wit en man. Voor die witte mannen moet er zeker plaats blijven, maar een diverser werkveld kan een enorme verrijking van het vak betekenen. Zowel voor de ontwerpwereld zelf als haar eindgebruikers.

 

Studentenkorting

Studenten kunnen op vertoon van hun studentenpas voor slechts €5,- p.p naar het Ontwerperscafé X Windesheim.

Ontwerperscafé X Windesheim

Zondag 18 juni van 16.00 tot 18.00 uur

Kunstlinie

Bestel direct jouw kaarten

 

Over het Ontwerperscafé

Voor interessante gesprekken over architectuur en design ben je bij het Ontwerperscafé aan het juiste adres. In het Ontwerperscafé staat de ontmoeting in een ongedwongen sfeer centraal. Onder het genot van een drankje krijg je boeiende onderwerpen en sprekers voorgeschoteld, kun je deelnemen aan het gesprek en kun je volop netwerken en nieuwe mensen leren kennen – allemaal met dezelfde interesses als jij. Het maakt niet uit wat je achtergrond, opleidingsniveau of leeftijd is: hoe meer verschillen, hoe rijker het gesprek. En na afloop is er genoeg gelegenheid om het gesprek aan de bar voort te zetten!

Soortgelijk