Op 18 juni vindt een speciale editie van het Ontwerperscafé plaats, namelijk het Ontwerperscafé X Windesheim, waarin we het roer overgeven aan studenten van het Windesheim. Zij zullen volledig in the lead zijn en alle onderwerpen van dit Ontwerperscafé bepalen. Wij spraken met Kevin Schmitt, één van de studenten die zich hiervoor heeft opgegeven.
Hé Kevin! Allereerst super leuk dat je je hebt opgegeven voor het Ontwerperscafé X Windesheim! Kun je ons iets over jezelf vertellen?
“Ik ben Kevin en studeer Design Engineering aan Windesheim Almere. Ik heb vanaf jongs af aan al interesse in design en dan voornamelijk in interior en fashion design.”
Wat houdt het Ontwerperscafé precies in?
“Het ontwerperscafé is een kans om nieuwe dingen te leren over onderwerpen waar je niet elke dag aan denkt en een kans om nieuwe mensen te ontmoeten.”
Waarom heb je je hiervoor opgegeven? Wat hoop je hiermee te bereiken?
“Ik heb me opgegeven omdat het mij een leuke ervaring leek om mee te werken aan het organiseren van zo’n evenement.”
Waarom zouden mensen het Ontwerperscafé moeten bijwonen?
“We hebben met z’n alle ontzettend ons best gedaan om het zo interessant en gaaf mogelijk te maken voor iedereen en ik weet zeker dat het een geslaagd Ontwerperscafé wordt, voor zowel studenten als professionals. Dus je moet absoluut langskomen!”
Ontwerperscafé X Windesheim
Tijdens deze editie van het Ontwerperscafé staan de aanwezigheid, zichtbaarheid en de toegevoegde waarde van gemarginaliseerde groepen onder design- en architectuurprofessionals centraal.
Als ontwerper heb je altijd de eindgebruiker van jouw product in je achterhoofd tijdens het ontwerpproces. Of het nou om een meubel, gebouw of kledingstuk gaat. Hierbij weet je ook heel goed dat ‘one size fits all’ vrijwel onmogelijk is en je hebt als ontwerper natuurlijk ook gewoon je eigen smaak en voorkeuren. Hoe inclusief je ook denkt, je eigen bagage is van invloed op het ontwerp. En dat signatuur is ook belangrijk, maar wat als het overgrote merendeel van jouw vakgenoten op jou lijken?
Hoe inclusief is het kleur- en vormgebruik in architectuur en design?
Wat voor effect zou een meer inclusief werkveld op de resultaten kunnen hebben?
Het zal geen verrassing zijn wanneer we de ontwerpwereld in brede zin nog niet als het toppunt van inclusief omschrijven. Nog steeds overwegend wit en man. Voor die witte mannen moet er zeker plaats blijven, maar een diverser werkveld kan een enorme verrijking van het vak betekenen. Zowel voor de ontwerpwereld zelf als haar eindgebruikers.