Art Rocks 2020 - Kunstlinie
Art Rocks in Almere

Art Rocks 2020

Let’s Rock! Art Rocks 2020 is begonnen met alweer de 5e editie. En deze editie is groter dan ooit, met maar liefst 15 enthousiaste museumpartners verspreid door het land. Van Gogh Museum (Amsterdam), Drents Museum (Assen), Kröller-Müller Museum (Otterlo), Fries Museum (Leeuwarden), Wereldmuseum (Rotterdam), Museum De Lakenhal (Leiden), CODA Museum (Apeldoorn), Bonnefantenmuseum (Maastricht), Museum Prinsenhof (Delft), Het Noordbrabants Museum (Den Bosch), KAF (Almere), Zeeuws Museum (Middelburg), Amsterdam Museum (Amsterdam), Panorama Mesdag (Den Haag) en Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam); samen selecteren zij voor de deelnemers van Art Rocks 2020 de meest bijzondere kunstwerken uit hun rijke collectie.

Over Art Rocks

Muziekcompetitie Art Rocks is de grootste Nederlandse muziekcompetitie die muziek en beeldende kunst samensmelt. Art Rocks daagt muzikanten uit zich voor een lied te laten inspireren door een kunstwerk uit Nederlandse topmusea. In 2012 startte Museum Boijmans Van Beuningen de eerste editie van Art Rocks waarna de competitie verder groeide naar zeven deelnemende musea in 2018. Met steun van de BankGiro Loterij en het VSBfonds kan deze vijfde editie van Art Rocks worden georganiseerd.

Kun je niet wachten?

Op de vernieuwde website kijk je alle inzendingen van de vorige edities terug. En als je heel goed kijkt, vind je al een preview van enkele nieuwe kunstwerken. Alle geselecteerde kunstwerken zijn 23 mei bekend gemaakt, tijdens de Muzikantendag.

Blok vast je agenda!

Wanneer we op 23 mei de kunstwerken presenteren, kunnen artiesten vast beginnen met schrijven. Als op 28 augustus de inschrijving opent, zijn zij er straks als eerste bij!
Tijdens 15 museumrondes brengen alle acts hun track live ten gehore bij het door hen gekozen kunstwerk. De voorrondes staan gepland tussen eind november 2020 en februari 2021. De eerste voorronde staat al gepland: op 27 november in het Van Gogh Museum. De beste acts strijden in maart 2021 in poptempel Paradiso tijdens de finale om de beste soundtrack bij een kunstwerk.

Ambassadeurs

Art Rocks werkt samen met aansprekende muzikanten, de ambassadeurs. Een ambassadeur schrijft zelf een nummer (‘soundtrack of art’) bij een door hem/haar favoriet kunstwerk uit de geselecteerde museumcollectie. Vorige edities waren dat bijvoorbeeld Lucky Fonz III, Eefje de Visser, Akwasi, Giovanca, Cata Pirata, Yung Nnelg en Blaudzun. Wil je weten met welke topartiesten we deze editie langs de musea trekken? Hou de website in de gaten!

Meedoen?

Art Rocks, de grootste Nederlandse muziekcompetitie die kunst en muziek samenbrengt, introduceert de challenge Let’s Rock the House. Muzikanten, waarvan er veel thuiszitten door de Corona-crisis, kunnen zich laten inspireren door hun favoriete kunstwerk.
Met deze challenge maken we ook onze eerste ambassadeur 2020 bekend, zangeres en performer Kovacs.

The challenge

Aan muzikanten uit alle genres de oproep om vanaf vrijdag 3 april een soundtrack geïnspireerd op een kunstwerk in te zenden voor de challenge Let’s Rock the House en daarmee kans te maken op een geldbedrag van € 250,- en een masterclass session van niemand minder dan ambassadeur Kovacs. Deelname aan de challenge is voor alle leeftijden, genres en niveaus.

Spe(e)lregels:

  • Kies een kunstwerk! Online kun je bij de 15 aangesloten Art Rocks-musea kiezen uit honderden kunstwerken. Maar je kunt natuurlijk ook gaan voor het kunstwerk dat je thuis aan de muur hebt hangen, of kiezen voor het kunstwerk van je moeder. Kortom; laat je creativiteit de vrije loop op jouw lievelingskunstwerk. Alle soorten kunstwerken zijn welkom! Art Rocks selecteerde voor jou op de website ook enkele inspirerende kunstwerken:artrocks.nl/thehouse
  • Neem een filmpje op van minimaal 30 seconden waarin je jouw bijdrage performed of voordraagt met het gekozen kunstwerk in beeld. Jouw soundtrack, geïnspireerd op het kunstwerk, mag in spoken word, a cappella, instrumentaal, rap etcetera; alle genres zijn welkom. En heel belangrijk voor deze challenge: imperfectie is ook perfect genoeg.
  • Klaar en tevreden, mail dan het filmpje naar rockthehouse@artrocks.nl met je naam, titel kunstwerk en kunstenaar en de plek waar dit kunstwerk te vinden is. Vergeet niet je filmpje te uploaden via jouw eigen Instagram account (feed + story) en tag @artrocks_competitie en gebruik de hastag # #ArtRocksTheHouse .

Art Rocks draagt graag een steentje bij in tijden van de coronacrisis, voor elke ingezonden challenge doneert Art Rocks €1,- aan het Rode Kruis.

Overzicht data

  • 23 mei 2020 – Bekendmaking kunstwerken ArtRocks 2020
  • 28 augustus 2020 – start inschrijving ArtRocks 2020
  • 27 november – 1e Museumronde Van Gogh Museum, Amsterdam
  • Maart 2021 – Finale in Paradiso, Amsterdam
Ontvang het laatste nieuws in de mail
Aangemeld