Kunstlinie - House of Arts
House of Arts & Magical Mystery TourHero image

House of Arts & Magical Mystery Tour

House of Arts

Dat Flevoland een plek is waar artistieke vernieuwing zich al jaren manifesteert weten weinigen. Dit is wat de hoofdtentoonstelling, House of Arts, onderstreept, met niet eerder getoond werk van zeven uit Flevoland afkomstige kunstenaars met verschillende disciplines, die op hun beurt veel hebben betekend voor de internationale kunstgemeenschap. Kunstlinie gaf ze carte blanche om zelf de tentoonstelling in te richten. De gedeelde leefomgeving van de kunstenaars is de verbindende factor, maar is dit in het werk terug te zien? En zijn er meer patronen en gemeenschappelijke kenmerken te ontdekken? De bezoeker bepaalt. Van in het oog springende street art door veelgeprezen guerrillacollectief Kamp Seedorf, de grensverleggende, bouwtechnische, vormen van gerenommeerd architect René van Zuuk, tot Fransje Killaars, die veel opzien baart met haar felgekleurde en driedimensionale installaties van textiel.

De exposerende House of Arts-kunstenaars waren:
Kamp Seedorf, René van Zuuk, Fransje Killaars, Kasper Jongejan, Alex Naber, Lenny Schröder, Studio Makkink & Bey.

Magical Mystery Tour

Met de gratis toegankelijke sub tentoonstelling Magical Mystery Tour krijgt ook opkomend talent een grote rol toebedeeld. Zestien jonge kunstenaars uit heel Nederland geven een onconventionele, artistieke interpretatie aan thema’s die door de zeven gevestigde House of Arts solisten zijn geconstrueerd. De dynamiek tussen de kunstenaars geldt als katalysator voor nieuw werk. Ruimte speelt geen rol; de in het oog springende werken waaieren als een ‘magical tour’ uit over de openbare delen van het minimalistische KAF-gebouw. Onder andere te zien zijn de monumentale schilderwerken van Raquel van Haver, die hedendaagse thema’s zoals ras en religie aanhaalt en hiermee een nominatie voor de Koninklijke Prijs voor Schilderkunst binnensleepte. De hypergetalenteerde fashionmuze JeanPaul Paula en conceptuele fotograaf Florian Joahn presenteren surrealistische modefotografie op het grensvlak van kunst. Maurice van Es creëert vanuit zijn esthetische fotografenoog doortastende karakterschetsen van ons dagelijkse leven. Maar ook het werk van documentairefotograaf Stacii Samidin siert de muren. Hij treedt met een indrukwekkend, oprecht beeld van de straat voorbij aan het stereotype beeld van radicale bendes.

De exposerende MMT-kunstenaars waren:

Marlou Fernanda en Kasprico (schilderkunst), Raquel van Haver (schilderkunst), Stacii Samidin (fotografie), Erico Smit (illustratie/beeldende kunst), Maurice van Es (fotografie), Mira Ticheler (mixed media), NUOUS by Sharon Jane, Dennis Barreiro en Maiowhn (mode, fotografie), Bas van Klompenburg (theatermaker, acteur), JeanPaul Paula & Florian Joahn (mixed media), Hélène Kocken (documentairemaker), Cherella Gessel (theater/dans), Fleur Ouwerkerk (mixed media), Mannie Krak (mixed media), Anouk van Klaveren (mode), Gino Anthonisse textiel (mode) en Bert Scholten.

House of Arts & Magical Mystery Tour werd mede mogelijk gemaakt door:
Cultuurfonds Almere & Gemeente Almere.

Ontvang het laatste nieuws in de mail