Tickets

Klassieke muziek
Theater

Kameropera Salix

The Bear
Klassieke muziek
Theater

Kameropera Salix

The Bear

De ‘extravaganza’ The Bear (1967) van William Walton is gebaseerd op een klucht van Tsjechov en schildert een tragikomisch verhaal af tegen de achtergrond van een hoogst onwaarschijnlijke situatie. Dit stuk kaart op een ongedwongen manier het proces van verdriet, vernieuwing, verwerking en verleiding aan.

 

De weduwe Popova zwelgt in verdriet om haar overleden man. Ondanks dat haar huishulp Luka haar erop wijst dat het jaren geleden is dat dit gebeurde, is ze ontroostbaar. Als ze weer een driftbui krijgt door een triviale herinnering, wordt er aangebeld. Een bekende van haar man, Smirnov, staat voor de deur om een oude schuld van haar overleden man te innen. Popova weet van niets, en probeert eronderuit te komen, waarop Smirnov besluit om bij haar op de bank te wachten tot ze het geld heeft. Zijn botheid is ongekend en Popova roept uit: “You sir, are a bear! A brute! A monster! A bear!”. Gekrenkt daagt hij haar uit voor een duel, wat ze graag accepteert, al moet hij haar nog wel even laten zien hoe een pistool precies werkt. Tijdens zijn demonstratie van het wapen, is de spanning tussen de twee om te snijden. Wordt er een kogel afgevuurd? Of wordt er een liefdespijl geschoten?

The Bear is een productie van SALIX kameropera. SALIX is een nieuwe theatergroep van jonge makers die toegankelijke en duurzame kameropera’s maakt voor een nieuwe generatie operaliefhebbers.

Deze voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door: Fonds 21, Amsterdams Fonds voor de Kunst, BNG Cultuurfonds, Stichting Dioraphte, NORMA fonds en Janivo Stichting.

Verdiepingsgesprek Kameropera Salix

Opera: Wat was, wat is en wat kan zijn.
Verduurzaming wordt steeds belangrijker, ook in de operawereld. De kunstvorm opera kan zeer vervuilend zijn en moet ook een steentje (gaan) bijdragen. Alleen zo maken we de kunstvorm waar we zo van houden toekomstbestendig.

Wij, SALIX, werken met al onze producties aan de hand van de richtlijnen van The Theatre Green Book, een meetinstrument voor de podiumkunsten. Daarnaast vinden we het ook belangrijk dat er een groter bewustzijn ontstaat bij alle betrokkenen, en daar valt de toeschouwer ook onder.

Regisseur en artistiek leider van SALIX (Rennik-Jan Neggers) gaat in gesprek met een wisselende gast uit The Bear, een circulaire productie. Bijvoorbeeld de zakelijk leider, dirigent of een van de zangers. Verduurzaming brengt namelijk op elk ‘gebied’ andere uitdagingen én kansen met zich mee. Het gesprek zal gepaard gaan met enkele (muzikale) voorbeelden.

Kom langs en praat mee over wat opera kan zijn!


Een aanstekelijke, vrolijke en tegelijk inhoudelijk interessante kameropera

Theaterkrant
Extravagante klucht is een kleine, maar fijne uitvoering

TrouwThe Bear van SALIX heeft veel te veel leuke details en parodiërende momenten om ze allemaal op te noemen

Place de l’Opera