Tickets

architectuur
Stadsforum

Ontwerperscafé X Windesheim

Inclusief Ontwerpen

Hoe inclusief is het kleur- en vormgebruik in architectuur en design? Wat voor effect zou een meer inclusief werkveld op de resultaten kunnen hebben?

architectuur
Stadsforum

Ontwerperscafé X Windesheim

Inclusief Ontwerpen

Hoe inclusief is het kleur- en vormgebruik in architectuur en design? Wat voor effect zou een meer inclusief werkveld op de resultaten kunnen hebben?

Als ontwerper heb je altijd de eindgebruiker van jouw product in je achterhoofd tijdens het ontwerpproces. Of het nou om een meubel, gebouw of kledingstuk gaat. Hierbij weet je ook heel goed dat ‘one size fits all’ vrijwel onmogelijk is en je hebt als ontwerper natuurlijk ook gewoon je eigen smaak en voorkeuren. Hoe inclusief je ook denkt, je eigen bagage is van invloed op het ontwerp. En dat signatuur is ook belangrijk, maar wat als het overgrote merendeel van jouw vakgenoten op jou lijken?

Het zal geen verrassing zijn wanneer we de ontwerpwereld in brede zin nog niet als het toppunt van inclusief omschrijven. Nog steeds overwegend wit en man. Voor die witte mannen moet er zeker plaats blijven, maar een diverser werkveld kan een enorme verrijking van het vak betekenen. Zowel voor de ontwerpwereld zelf als haar eindgebruikers.

ONTWERPERSCAFÉ X WINDESHEIM: UNIFORM

Tijdens deze editie van het Ontwerperscafé, die geheel vormgegeven is door studenten, staan de aanwezigheid, zichtbaarheid en de toegevoegde waarde van gemarginaliseerde groepen onder design- en architectuurprofessionals centraal.

 

Drie sessies, twee shifts

Je kunt aanschuiven bij drie gesprekken, elk geleid door een inspirerende professional uit het werkveld. Deze gespreksleiders delen hun visie, en gaan vervolgens in gesprek met jou over kansen, mogelijkheden, hordes onderweg en best en worst practices. Behalve dat je van hen hoort krijg je dus ook de kans jouw stem te laten horen.

Aan het einde van de eerste sessie is er de mogelijkheid om van tafel te wisselen om in de tweede sessie om over een ander onderwerp te horen, of lekker te blijven zitten waar je zit. Doordat er wisseling in het gezelschap, zal dezelfde gesprekstafel nooit twee keer hetzelfde gesprek voeren.

 

MEERSTEMMIGHEID

Woon jij het liefst een sessie bij die meerstemmigheid in de ontwerpwereld in een brede blik bij de haren vat? In deze sessie duiken we namelijk niet op een deelonderwerp in, maar zoomen we nog lekker even uit. Is die ontwerpwereld echt zo’n eenheidsworst, of zit er ook al best progressie in?

Met Ann BosserezOnderzoeker inclusief en circulair ontwerp verbonden aan de Thomas More hogeschool in België.  

 

ERGONOMIE

In ergonomie is de gemiddelde Nederlandse man (en bij vlagen de gemiddelde Nederlandse vrouw) de maatstaf. Wereldwijd. Dat komt doordat het programma Dined over heel de wereld als bron wordt gebruikt, en hun statistieken op een vrij homogene, Nederlandse, witte groep is gebaseerd.

Met Johan MolenbroekOprichter, DINED (database antropometrische gegevens),  associate professor in antropometrie aan de faculteit van industrieel ontwerp aan de TU Delft.

 

KLEUREN & VORM

Kleuren en vormen zijn belangrijk in zowel architectuur als design. Niet alleen functioneel zijn ze van invloed, maar natuurlijk ook esthetisch. Maar esthetiek is een relatief begrip. Wat de één mooi vindt, kan de ander aanstootgevend vinden.

Met Merel PechtoldVan origine socioloog, Merel werkt bij Fairspace als programma officer voor het programma veilige werkplek. Haar interesse ligt in het creëren van gelijke en inclusieve ruimtes en plekken. 

 

Ben jij benieuwd naar wat deze blik op architectuur en design oplevert? Bestel dan nu jouw tickets voor het Ontwerperscafé X Windesheim.

Studenten kunnen op vertoon van hun studentenpas voor slechts €5,- p.p naar het Ontwerperscafé X Windesheim.

Over het Ontwerperscafé

Voor interessante gesprekken over architectuur en design ben je bij het Ontwerperscafé aan het juiste adres. In het Ontwerperscafé staat de ontmoeting in een ongedwongen sfeer centraal. Onder het genot van een drankje krijg je boeiende onderwerpen en sprekers voorgeschoteld, kun je deelnemen aan het gesprek en kun je volop netwerken en nieuwe mensen leren kennen – allemaal met dezelfde interesses als jij. Het maakt niet uit wat je achtergrond, opleidingsniveau of leeftijd is: hoe meer verschillen, hoe rijker het gesprek. En na afloop is er genoeg gelegenheid om het gesprek aan de bar voort te zetten!